za otroke | Delavnice
  • 09.00 - 13.00
  • Mestni park
    /
  • Vstopnine ni.

Art kamp, zeleni festival ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti.

Mestni park Maribor, med 24. junijem in 22. julijem 2022, med 9.00 in 13.00 ter 16.00 in 20.00.

(Ob 9. uri začenjamo program v športnem sklopu, Gibki, prožni, vsega zmožni, ter v naravoslovnem kotičku pri ZPM. Delavnice in predstavitve v vseh ostalih sklopih pa odpiramo ob 10.00.)

Pesem, v vodah izgubljeno,
plima prinaša na dan
trka na srca, da gremo,
poslušat jo noč in dan.

Morje se zjutraj prebuja,
preden rodi se svit,
ribice zlate ponuja,
pridi jih, srečnež, lovit.

Mi vstajamo, jadramo
kakor galebi na pot,
v dalji ostajajo pusti otoki zmot.
Mostove postavljamo
družno od brega na breg,
k sreči, ki vsi jo sanjamo,
plove naš Sinji galeb.

Bratovščina Sinjega galeba, Tone Pavček

Pesem nam poklanja ga. Saša Pavček kot srčni prispevek k našemu prizadevanju za ohranjanje kulture in kulturne dediščina. Hvala lepa.


Praznujmo!

Festival Lent je dopolnil trideseto leto, Art kamp petnajsto. Koliko dobrih trenutkov smo nanizali v zbiru teh let! Brezkončno! In še več jih bomo. Pred nami je jubilejna zgodba, ki vabi vse in vsakršne družine ter otroke vseh starosti v najlepši park na uživanje kulture, umetnosti, zabave, športa, rekreacije, hrane, mladosti, norosti in modrosti.

Modrost je v predajanju znanj in verovanj. Je v poslušanju, opazovanju, okušanju in navdušanju. Modro je misliti in premisliti. Modre so vode. Modra je svoboda.

Smo v mednarodnem letu malega priobalnega ribolova in akvakulture, zato slavimo vse vode sveta in kar je v njih živega.

Nekoč je živel ribič, ki se je vsako jutro na robu noči odpravil lovit živež za svojo družino. Morje je obilno rodilo in je bilo radodarno. Ribič je s svojim ulovom hranil vso vas. Vaščani so živeli zadovoljno, radostno. Ljubili so drug drugega. Tako preprosto je bilo.

Ljubezen reci, si kapljica, in potok te bo odložil v reko, ki te bo pripeljala v morje, od koder je pogled na svetlo in svobodno obzorje, krik veselja, preden se znova dotakneš neba. Krog življenja.

Vmes pa ples z ribicami, poslušanje školjk, vezenje mulja v pletenine, žvižganje z vetrom, risanje v pesek, jahanje kitov, nizanje biserov na travne bilke, šepetanje v uho, strmenje v globoko zvezdno nebo.

Z nami lahko vse to. Bodi voda in svoboda!

Ob svojem 15. rojstnem dnevu nas Art kamp na prenovljeni promenadi, tratah in poteh Mestnega parka Maribor, od 24. junija do 2. julija,vsak dan med 9. in 20. uro, pogosti s kulturo, z umetnostjo, z znanostjo, s športom, z rekreacijo in zabavo.

Oder Triglav ob 10. 30 in 17. uri vabi na glasbene in plesne projekte, pod večer, ob 19. 30 pa na glasbene poslastice, koncerte znanih zasedb različnih glasbenih zvrsti.

Vsak dan med 9. oz. 10. in 13. ter 16. in 20. uro se skozi ustvarjanje in predstavitve dotikamo dediščine, knjige in bralne kulture, likovnih umetnosti, zdravega prehranjevanja, zdravja telesa in duha, naravoslovja in naravoljubja, iger in športa, tujih kultur in ranljivih skupin.

Leta 2017 smo kot prireditev z manj odpadki začeli uvajati strožje ukrepe za zmanjševanje njihovih količin in ločeno zbiranje. S skupnimi močmi nam je uspelo, da smo postali Zero waste prireditev. Ohranjajmo ta zgled. Zbirajmo, reciklirajmo, sortirajmo, opozarjajmo – za bolj čist in zdrav planet!

Skozi poletje program Art kampa nadaljujemo z butičnimi vikend programi Poletnega Art kampa.Med 9. julijem in 4. septembrom 2022, ob sobotah in nedeljah med 9. in 20. uro, vabimo k pravljično lepemu paviljonu v Mestnem parku Maribor na koncertne poslastice, predstave za otroke, pravljice in plesne delavnice, posamične sklope delavnic ter gibalne, igralne in bralne aktivnosti.

Skupaj jezdimo prave valove,
ekipa Art kampa


DEDIŠČINA OKOLI NAS – o kulturni dediščini

◊ Organizatorka in koordinatorka: Milena Antonić

Kulturna dediščina niso le neme ostaline preteklosti, stari, razpokani in na pol porušeni zidovi, ki kazijo prostor, da tam ne more nastati kaj novega, sodobnega. Ali knjige in listine, ki se nikomur in ničemur v korist zbirajo v zaprašenih kleteh. So veliko več. So nosilci zgodb naše skupne zgodovine, ki odgovarjajo na vprašanja, kako so naši predniki živeli, kako verovali, kako doživljali svet in sveto, pa tudi lepo. Kako so se znašli z materiali, ki so jim bili dostopni, kakšno orodje uporabljali pri delu, s kakšno tehnologijo gradili, kako praznovali, se veselili …

Ko govorimo o dediščini, vemo, kaj predstavlja in se zavedamo, da je tu nekje okoli nas ta duh preteklosti v različnih oblikah, detajlih, da se prepleta z našim življenjem in vsakodnevno rutino. Vendar, ali vemo, kako pomembna je za nas, naš obstoj in zakaj? Odgovore poiščimo na različnih rokodelsko in dediščinsko obarvanih ustvarjalnih delavnicah, ki jih pripravljajo javne ustanove, društva in zavzeti posamezniki, posameznice. Vsi tenkočutno negujejo tradicijo, veščine in znanja ter jih z odgovornostjo prenašajo na nas in zanamce. Z vsemi čuti spoznavajmo vse zvrsti dediščine: premično, nepremično, nesnovno in naravno, ki se med sabo prepletajo in so nosilke zgodb naše skupnosti. Bolj ko dediščino spoznamo in razumemo,  lažje sooblikujemo naš odnos do preteklosti in prihodnosti. In le ko cenimo svojo dediščino, identiteto, lahko širimo obzorja s spoznavanjem skupne dediščine in iskanjem skupnih korenin v širšem prostoru.

Raziskovalci parka – samostojen sprehod po parku

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kulturni spomenik lokalnega pomena, Mestni park Maribor, predstavlja prehod iz zazidanih mestnih površin v zeleno naravno okolje in je zavarovan kot spomenik oblikovane narave. V njem ne vidimo samo različnih vrst dreves, grmovnic, urejenih cvetličnih nasadov, živali, ampak tudi prostor grajenih objektov, spomina in spomenikov, povezanih s pomembnimi dogodki in ljudmi, ki so se  v različnih zgodovinskih obdobjih spreminjali.
Na sprehodu po parku spoznajmo njegovo zanimivo zgodbo od nastanka do današnjih dni, ga detektivsko raziščimo s pomočjo napotkov, 'park zemljevida' in pametnega telefona.
Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor, Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Vid Kmetič, Društvo Hiša!

Narava in bajeslovje Pohorja – razstava, igra in ustvarjanje

24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Skozi ilustrativno predstavitev vsebin razstave Narava in bajeslovje Pohorja, skozi igro ter udeležbo v kreativni delavnici ustvarjanja z naravnimi materiali, udeležencem predstavimo izjemno naravo in bajke Pohorja, čaroben svet kamnin in mineralov, zanimive živali in rastline, njihove življenjske prostore ter posebnosti.
◊ Mojca Bedjanič in Andreja Senegačnik, Zavod RS za varstvo narave, OE Maribor

Veseli prazniki – spoznavanje navad in delavnica

24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prazniki in praznovanja že tisočletja napolnjujejo človeško življenje ob določenih dnevih v letu in so del našega življenja. Ena od navad je, da si ljudje ob praznikih ustno ali pisno voščijo. Ta lepa navada danes zamira, saj ljudje uporabljajo sodobnejše načine za pošiljanje voščil. Na delavnici spoznamo simbole in motive na voščilnicah ter si izdelamo voščilnico s pomočjo predlog iz  bogate zbirke, ki jo hrani Pokrajinski arhiv Maribor (PAM).
Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor, Urška Pliberšek, Društvo za ZN za Slovenijo; Unesco mladinska platforma

Podzemlje Pece – spoznavanje turističnega rudnika in muzeja

24. 6., 10.00–13.00
Po zaprtju rudnika svinca in cinka Mežica, smo na osnovi bogate geološke, naravne, kulturne in tehnične dediščine razvili inovativen trajnostni turizem. Rudnik, v katerem so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema skozi zgodovino, lahko danes raziskujemo s pravim rudarskim vlakom, s kajakom ali kolesom. Na delavnici spoznamo čas, ko so Zemljo naseljevali dinozavri in si iz papirja izdelamo dinozavra.
◊ Suzana Štrucl Fajmut, Podzemlje Pece

Veduta Maribora – spoznavanje dediščine mesta in delavnica

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V 16. stoletju  so modernizirali in utrdili mestno obzidje, saj je bil Maribor takrat pomembna strateška postojanka. Do danes so se ohranili Vodni, Sodni, Židovski in Čeligijev stolp, grajska bastija in le skromni deli obzidja. Podobo Maribora z obzidjem nam predstavijo vedute, ki jih Pokrajinski arhiv Maribor večinoma hrani kot reprodukcije. V ustvarjalni delavnici si izdelamo magnet z motivom mariborskega obzidja in njegovih utrdb.
◊ Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor, Urška Pliberšek, Društvo za ZN za Slovenijo; Unesco mladinska platforma

Viteška šola – spoznavanje viteštva in delavnica

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vitezi so bili pogumni srednjeveški bojevniki, živeli so pustolovsko in razburljivo življenje. Pred sovražniki so neustrašno branili ozemlje svojega gospodarja, se zavzemali za šibke in nemočne ter neutrudno preganjali hudodelce.
Grajski vitez otrokom s pomočjo različnih viteških predmetov približa svet viteštva. V delavnici si izdelajmo viteški meč, se preizkusimo v njegovem vihtenju in – kdo ve, morda se najbolj pogumni celo pomerimo z vitezom v čisto pravem viteškem dvoboju!
◊ Žiga Bunič, Neža Vrtovec, Javni zavod Ljubljanski grad

Izdelava preprostega ljudskega glasbila – spoznavanje ljudske glasbe in delavnica

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ljudska glasbila so predmeti, iz katerih ljudje izvabljajo zvoke, ki jim pomenijo glasbo. Ljudsko glasbilo lahko postane vsak predmet. V delavnici izdelajmo nunalce, preprosto ljudsko glasbilo, ter nanje veselo zaigramo.
◊ Irena Kitak, Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec

Fosili živali iz nekdanjega Panonskega morja – zbirka fosilov Muzeja Laško in igranje iger

27. in 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavljamo načine fosilizacije in okolja, v katerih so živele živali, katerih fosilni ostanki so na ogled. Vse primerke lahko obiskovalci primemo v roke. Igramo se tudi družabni igri Potovanje skozi geološko preteklost in Dinozavrski spomin. Najmlajši spoznavamo dinozavre ob pobarvankah.
◊ Tomaž Majcen, Urška Čuden, Muzej Laško

Interaktivne igre z reprodukcijami umetnin iz Stalne zbirke Galerije Murska Sobota

27. 6., 10.00–13.00
Stalna zbirka Galerija Murska Sobota obsega že 686 umetnin, razdeljenih v tri sklope: slikarski del, kiparski del, dela na papirju. Udeleženci na igriv in zabaven način spoznavamo bogato likovno dediščino iz stalne zbirke.
◊ Irma Brodnjak Firbas, Jelka Geder-Kosi, Galerija Murska Sobota

Flurerjeva freska na moj način – spoznavanje fresk in delavnica

27., 28. in 29. 6., 10.00–13.00
Letošnje leto potekajo dejavnosti ob 300-letnici nastanka Flurerjevih fresk, ki jih lahko občudujemo v Viteški dvorani gradu v Slovenski Bistrici. Izberimo si pripravljen, stiliziran motiv z omenjenih fresk, ga prenesemo na mapo in ga pobarvamo, morda pa za izbrani motiv izdelamo še okvir iz naravnih materialov.
◊ Ursula Pipenbaher, Martina Zanjkovič, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

Grajske kronice – spoznavanje simbola vladarstva in delavnica

27. 6., 16.00–20.00
Krona ponazarja moč vladarja ali vladarke. Kakšno si zasluži tvoja glava? Iz odpadnih materialov in z veliko domišljije izdelajmo krono za svojo glavo. Le kdo je najmogočnejši kralj ali kraljica?                                                      
◊ Metka Stergar, Renata Čeh, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Igre in igrače nekoč – spoznavanje preteklosti in igranje

27. 6., 16.00–20.00
Mestni park je bil vselej prostor, kamor so zahajali pripadniki vseh starostnih skupin. Delavnica je namenjena mlajšim in mladim po srcu, ki bi radi spoznali pravila »kičkanja«, ristanca, valinčanja in ostalih iger, ki so bile še kakšno generacijo ali dve nazaj priljubljene kratkočasne dejavnosti mariborske mladeži. Za zabavo ne potrebujemo veliko. »Naumimo« razloge in pravila za igro in se igrajmo. Izdelamo si lahko tudi taumatrop, optično igračo, ki izvira iz sredine 19. stoletja.
◊ Jan Malec, Trafika - muzej za enega

Ljudska glasbila in zvočila – spoznavanje in delavnica

27. 6., 16.00–20.00
V delavnici spoznamo nekaj ljudskih zvočil in glasbil, ki so spremljala praznovanja, slavja, igro in prosti čas. Preizkusimo se v igranju in izdelavi zvočila. Muzika je za vse! Takšne in drugačne.
◊ Uroš Dokl, Muzej narodne osvoboditve Maribor

Pahljače – spoznavanje uporabnega predmeta in delavnica

28. 6., 16.00–20.00
Med damami priljubljene majhne zložljive pahljače so v Evropo prišle z Japonske. Izdelajmo si jo iz odpadnega papirja, jo okrasimo z ličnim cofkom in se z njo hladimo v vročih poletnih dneh.
◊ Metka Stergar, Renata Čeh, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Pripravi svoj sprehod po parku – načrtovanje vodstva po parku za male radovedneže in radovednice

29. in 30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
S pomočjo zemljevida Mestnega parka Maribor, nam Vid, izjemni poznavalec mariborskih ulic, poti in stez, pomaga pripraviti edinstven sprehod, na katerega lahko nato sami popeljemo svoje starše, stare starše, prijatelje, prijateljice in simpatije ter jim predstavimo zanimivosti na poti.
◊ Vid Kmetič, Društvo Hiša!

Moja inicialka – spoznavanje umetelnosti starih inicialk in delavnica

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Pripravljamo različne arhivske zapise, na katerih so čudovito okrašene prve črke – inicialke. Obogatene so z ilustracijami oz. iluminacijami in vsebujejo živalske, rastlinske in portretne upodobitve. Poskusimo se v branju starih zapisov ter v delavnici, v kateri s pomočjo manjšega trika prenesemo inicialko svojega imena na tekstilno vrečko ali mapo. Poljubno jo okrasimo.
◊ Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor, Urška Pliberšek, Društvo za ZN za Slovenijo; Unesco mladinska platforma

Obrazne maske za grajske gospodiče in gospodične – spoznavanje modnih dodatkov iz preteklosti in delavnica

29. 6., 16.00–20.00
Kako se našemiti za grajski bal, da me nihče ne prepozna? Z lepo okrašeno obrazno masko lahko plešeš vse do polnoči.
◊ Metka Stergar, Renata Čeh, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Dediščina v detajlih – spoznavanje okraševanja stavbne dediščine in delavnica

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Natančno ogledovanje oblik cvetnih listov, ukrivljenost vej in dreves, opazovanje živali, je skozi zgodovino navdihnila številne arhitekte, umetnike in rokodelce. Tako najdemo živali in rastline upodobljene na pročeljih stavb, na vratih, na železnih ograjah, mostovih in na predmetih za vsakdanjo rabo. Izbrane detajle prenesemo na vrečko.
◊ Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor, Urška Pliberšek, Društvo za ZN za Slovenijo; Unesco mladinska platforma

Ali poznaš modrosti in hrano naših prednikov? – spoznavanje okusne preteklosti in delavnice

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Arhivi med dokumenti preteklosti hranijo tudi stare recepte, jedilnike, opise pripomočkov … Predstavljamo ščepec izbranih receptov. Najbolj dišečega ali slastnega si z uporabo gosjega peresa prepišemo in pri tem upoštevamo pravila lepopisja. Raziščimo svet dogodivščin zvedave miške Mice in prijaznega arhivskega duhca Ferdija iz arhivskih pravljic o miški Mici ali pa rešimo kviz na temo avtomobilizma.
◊ Dunja Mušič, Mira Hodnik, Zgodovinski arhiv Ljubljana

Čebela je ptiček, ki daje sladek dobiček – spoznavanje čebel in čebelarstva ter delavnica

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prvi zapisi o čebelarstvu v urbarjih in mitninskih knjigah na našem ozemlju segajo v 13. stoletje. V delavnici izvedemo veliko zanimivosti o čebelarstvu, čebelji družini, vrstah panjev, o priznanih čebelarjih in o poslikavi panjskih končnic. Poslikajmo svojo panjsko končnico!
◊ Aleksandra Ramšak, Lea Knez, Koroški pokrajinski muzej

Pogumni čevljarček – pripovedovanje zgodbe in spoznavanje preteklosti

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Pogumni čevljarček je ena od muzejnic za otroke v Pokrajinskem muzeju Maribor. Animator ali animatorka interpretativno pripoveduje zgodbo o čevljarčku s pomočjo 7 slik, ki so postavljene v leseno ogrodje – kot majhno gledališče s slikami. Ob tem nas vzpodbuja k sodelovanju. Spoznamo legendo o čevljarčku, ki je rešil mesto pred Turki ter kako prepoznamo turške vojake, kaj imajo v rokah, kako so oblečeni, kako je nekoč izgledal meščan mesta Maribor, iz česa so izdelovali čevlje v preteklosti in kakšne nosimo danes. Zložimo še pobarvanko na temo pogumnega čevljarčka in že smo pravi poznavalci preteklosti.
◊ Ivana Unuk, UrbanZupan, Pokrajinski muzej Maribor

Kako dober je moj spomin? – spoznavanje nepremične kulturne dediščine in igranje igre

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kako najenostavneje preveriti kognitivne sposobnosti? Enostavno. Izdelajmo si svojo igro SPOMIN: KULTURNA DEDIŠČINA SLOVENIJE. Na voljo so fotografije izbranih spomenikov državnega pomena s QR kodami za dostop do podatkov registra nepremične kulturne dediščine. Z izdelano namizno družabno igro in ob upoštevanju pravil se preizkusimo v sposobnosti pomnjenja, razvijamo vizualni spomin in orientacijo na ploskvi, pozornost usmerjamo na detajle in podobno. Uf, kako učeno, a tudi zabavno!
◊ Milena Antonić, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor, Urška Pliberšek, Društvo za ZN za Slovenijo; Unesco mladinska platforma 


DEDIŠČINA OKOLI NAS: Stare obrti za nove dni – etnologija in dediščina

◊ Organizatorka in koordinatorka: Natalija Zabav

Seznanimo se s poklici prababic in babic, pradedov in dedov, spoznajmo ljudi, obrtnike in obrtnice, ki še danes z ljubeznijo varujejo znanja in veščine starih obrti. Tudi ali pa še posebej v današnjem času je ohranjanje izročila zelo pomembno. Delo, ki ga opravimo z rokami, je vrednota. Predajanje védenja, modrosti je zaklad.

Zato povabljeni k spoznavanju slovenskih ljudskih običajev, jezika, starih obrti, glasbe, zgodovine in folklore. Skrbimo za povezovanje mojstrov in mojstric starih obrti, ostalih sodelujočih, obiskovalcev in obiskovalk. Ob tem se naučimo novih spretnosti in veščin, rokovanja z različnimi instrumenti, orodji in materiali ter dela v skupini. Predajamo in oživljamo pozabljena znanja. Pa še medgeneracijsko povezovanje, ustvarjalno preživljanje prostega časa ter igra!

Kovaška – razstava, rokodelski prikaz in delavnica

24. 6., 10.00 – 13.00, 16.00–20.00
Moč ognja je neverjetna. Ko ga dovolj močno razpihamo, da zažari v vsej svoj veličini, se pričnejo dogajati čudeži. Kovaški umetnik nas povabi, da sodelujemo pri izdelavi kalupa, v katerega bo kasneje odlil razbeljeno kovino. Oči pa si napasemo ob razstavi kovanih skulptur.
◊ Andrej Naterer s.p., umetniški kovač

Naredimo svoj splav – spoznavanje naravne in kulturne dediščine

24. 6., 16.00–20.00
V gozdu naberimo suhe odpadne veje, jih trdno zvežimo in igrača je tu. Razgibajmo prste in urimo spretnost. Izdelamo lesen splav in preverimo, če je ploven.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Leseni okrasi – rokodelski prikazi in delavnice

24.–27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Nakit, okrasni in uporabni predmeti iz lesa, smole in naravnega cvetja. Unikatne kreacije domače izdelave. Poizkusimo in naredimo svojo različico, zase ali pa za mamo, babico, prijatelje.
◊ Vesna Živkovič, rokodelka

Slovensko rokodelstvo lončarstvo – spoznavanje obrti in rokodelska delavnica

24.–28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavanje domače in umetnostne obrti. Lončarski izdelki, sklede, pekači, vrtne lučke, glinene piščalke, lestenci, svetila, pravi lončeni raj. Popolnost v nepopolnosti ročnega oblikovanja. Sproščujoče in zdravo, kot je vedno z naravo. Oblikujmo tudi mi.
◊ Lorna Novak Jarh, Anina Novak Jarh,  Nala Novak Jarh, Lončarski atelje Lorna

Tkane preproge – prikaz tkanja

24. in 26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ročno tkane preproge iz naravnih materialov, kot so bombažna preja in volna na starodavnih statvah. Opazujmo mojstrico svoje obrti pri delu s statvami in kako nastane preproga.
◊ Lilijana Pšajd, rokodelka

Zeliščarstvo – spoznavanje narave in zeliščarske delavnice

24. 6. in 1.7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
K zeliščarki po nasvete in tradicionalna zeliščarska znanja. Zakaj, kdaj in katera zelišča nabiramo, kakšna je njihova uporaba, pravilno sušenje, kako napraviti mazilo in še kaj. Naredimo si svojo zeliščno mešanico za kopel ali kuho ali pa napolnimo sivkino vrečko.
◊ Marjetka Cesar, Moj cvet

Cvetje v sliki – spoznavanje obrti in rokodelske delavnice

24. 6. in 1.7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Drobne cvetke, shranjene in stisnjene med papir, nas spominjajo na dišeče travnike in obronke gozda. Kako prešati cvetje in kaj narediti iz njega – poizkusimo in se presenetimo. Lahko pogledamo, kako lep je cvet ohranjen v smoli. Naredimo čisto svoj obesek iz prepletene žičke.
◊ Mojca Derganc, Nautium s.p.

Kovaštvo – prikaz kovanja

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznajmo skrivnostno moč ognja, ki s svojo močjo razžari železno kovino, da le-ta pod krepkimi in odmerjenimi udarci spremeni obliko. Lahko postane prekrasna vrtnica. Ali orodje, ki ga kmet nujno potrebuje. Morda meč ali nož.
◊ Alojz Vrbnjak, Oral sp. kovaštvo

Leseni okrasi – rokodelski prikazi in delavnice

25. 6. in 1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Juha je veliko boljšega okusa, če jo zajameš z leseno žlico. Lesen pribor daje našemu domu občutek topline in pridih starih časov. Kako nastane, nam pokaže mojster svoje obrti, ki je svoje znanje izpopolnil do popolnosti. Nas pa nauči narediti krasen lesen obesek.
◊ Grega Gustinčič, rokodelec

Kozolci, pleteno okrasje, stare igrače – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice

25., 27., 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prepletanje šibja brezovih vej v podstavke in okrasne srčke z zelišči, klopotci iz naravnega rastja ter izdelovanje vuge, starodobne otroške igrače. Skupaj z mojstrico si lahko izdelamo bobiko, prleško punčko iz cunj, na tradicionalni ljudski način.
◊ Branka Janežič, rokodelka

Mozaik – rokodelske delavnice

25. 6., 16.00–20.00
Za izdelavo mozaika lahko uporabimo najrazličnejše materiale, tokrat se lotimo velikega skupinskega mozaika iz odpadnega tekstila. Okolju prijazna delavnica, ki reciklira odpadni tekstil in mu s kančkom umetniškega navdiha vdihne novo življenje. Rezanje tekstila na majhne kvadratke, izbiranje barv, risanje vzorcev, sestavljanje, lepljenje in skupinsko ustvarjanje.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Klekljana čipka – spoznavanje domače in umetnostne obrti

26. 6., 30. 6., 1.7., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Klekljamo prte, prtičke, verižice, uhane, okrasne stvari. Poglejmo in poizkusimo sami. Kleklja sem, kleklja tja, nit se prepleta in nastaja čipkica. Kako pa kaj, izpod rok in iz ust prave umetnice klekljanja.
◊ Nada Vnuk, rokodelka

Pokrpamo luknjico in prišijemo gumb – rokodelska delavnica

26. 6., 16.00–20.00
Spretnostni s šivanko je dobrodošlo znanje. Gumb, ki odpade, luknjica na najljubših hlačah – se sploh zavedamo drobnih veščin, ki nam lahko olajšajo življenje?
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Cvetje iz krep papirja – rokodelska delavnica

27. 6., 16.00–20.00
Naredimo čisto poseben nageljček. Mogoče rdeč ali pa bel z nežno obrobo. Lahko tudi vrtnico. Razgibajmo prste ter z zgibanjem in raztezovanjem krep papirja pričarajmo cvet.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Medičarstvo in še več – spoznavanje stare obrti in rokodelska delavnica

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Čebele nam dajejo več kot le med. Podarijo nam tudi vosek, iz katerega lahko naredimo svečko, ki bo s svojim nežnim vonjem po čebelnjaku pričarala skrivnosti, zašepetane v noči.
Beno Kolarič – medičar

Mošnjički z zelišči – ekobotanika

28. 6., 16.00–20.00
Naj zadiši po zeliščih. Izrežemo krog, izdelamo mošnjiček, v katerega spravimo dišavne zaklade. Za čase, ko bomo potrebovali vonj po poletju.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Slano testo in okras lectovega srca – spoznavanje kulturne dediščine in rokodelske delavnice

29. in 30. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Slana srca, barvana in krašena kot lectova. Izdelovanje okraskov iz slanega testa. Za tisto, ki jo radi 'mamo, ji lahko srček damo.  
◊ Jana Umek, rokodelka

Mozaik – rokodelske delavnice in spoznavanje stare obrti

 29. in 30. 6., 16.00–20.00
Mozaik je umetniško delo ali podoba izdelana iz sestavljenih majhnih koščkov. Spoznajmo klasično umetnost v sodobni preobrazbi. Lomljene, izbiranje barv in vzorca, sestavljanje, lepljenje, skupinsko ustvarjanje.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Pahljača za vroče dni – rokodelska delavnica

30. 6., 16.00–20.00
Ohladimo zrak okrog sebe z nežnim pahljanjem. Spoznavajmo neverbalno komunikacijo, ki so jo uporabljale naše prednice. Izdelajmo in okrasimo pahljačo.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Steklopihaštvo – prikaz stare obrti

1. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Steklopihač nam pri odprtem plamenu prikaže tehnike izdelave in oblikovanja stekla. Spoznavanje steklopihaštva in steklarske industrije nekoč in danes.
◊ Steklopihaštvo, Zvonko Drobnič s.p., Društvo steklarjev Slovenije

Kvačkamo – spoznavanje rokodelskih veščin in domače obrti

1. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kvačkanje se je razvilo iz vezenja, vozlanja in drugih veščin prepletanja niti. Kvačkani srčki in rožice, enostavne tehnike za začetnike. Za okras na torbici, oblačilu, obesku ali kar tako. Kvačkamo!
◊ Tamara Leskovar, rokodelka

Makrame – rokodelska delavnica

1. 7., 16.00–20.00
Vozlamo, vozlamo. Neskončno število vozličkov nas pripelje do vozlane zapestnice. Tehnika: makrame.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor

Pletene zapestnice – rokodelska delavnica

2. 7., 16.00–20.00
Zapestnice malo drugače. Vadimo potrpežljivost, pa ne pozabimo šteti. Tako nam uspe. Nakit za sprehode v daljnih obmorskih krajih ali pa na sladoled v vročem poletnem večeru.
◊ Natalija Zabav, Zavod Mars Maribor 


UMETNOST ZORI – vizualna umetnost

◊ Organizatorka in koordinatorka: Urša Rotman

»Ustvarjalnost ni nič drugega, kot razum, ki mu damo svobodo.« Torrie T. Asai

Umetnost zori v sproščenem okolju Mestnega parka Maribor ponuja široko paleto ustvarjanja z raznolikimi izvajalci ustvarjalci. Otroci, mladi in odrasli smo povabljeni k ustvarjanju z različnimi materiali v različnih tehnikah. Kamnoseštvo, oblikovanje kovin, lesa, papirja ter klasične likovne tehnike nas zapeljejo v vrtinec izražanja. Umetnost nas zori.

Sklop zajema predstavitve različnih umetniških praks, različnih tehnik ustvarjanja ter predstavitve kulturnih institucij in likovnega dogajanja v Mariboru. Cilji sklopa Umetnost zori so bogatitev jezika umetnosti in kulture, povezovanje likovnih umetnikov z različnih področij, pridobivanje novih veščin, spretnosti in znanj za ustvarjalno likovno izražanje ter umetniško ustvarjanje.

Kar smo našli na plaži in v omari – kiparska delavnica

24. 6., 1.7., 10.00–13.00
27., 28. in 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Nas mika kiparski izziv z morskimi motivi? V delavnici prosto kiparimo iz odpadnih materialov, kot so lepenka, papir, karton, tekstil, les, vrečke, embalaža. Lepimo jih na tršo podlago ter jih likovno obogatimo z risali – voščenkami, flomastri, navadnimi in vodenimi barvicami. Hip, hip, kit je kip!
◊ Talia Posel, Ajda Plohl

Likovni šah z Umetnostno galerijo Maribor – abstraktno slikanje

24. in 25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vabimo vas na partijo likovnega šaha. Kakšna bo prva poteza? Morda modra,  dolga ali kosmata? Le kako se bo na naše poteze odzval nasprotnik?  Iz naše rumene lahko naredi zeleno. Ali pa iz kratke poteze eno daljšo. Zmaga seveda ni pomembna, ustvarjalni proces pa nas vodi do abstraktne slike. Ob tem se srečamo z abstraktnimi umetninami iz Zbirke UGM. 
◊ Brigita Strnad, Tjaša Ornik, Bela Strnad Ornik, Žana Plejić, Umetnostna galerija Maribor

Morske živali na ščipalkah – uporabna umetnost

24., 27. in 30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
2. 7., 16.00–20.00
Lesene ščipalke za perilo lahko postanejo zabavne in igrive morske živali. Nariši motiv morske živali in izdelaj lutko morskega psa Janeza ali pa rakca Jakca ;)
◊ Slađana Matić Trstenjak, Špela Fridau

TRIS LIKOVNIH DELAVNIC Z ARTDIDAKTA

Morske slike – oblikovanje z različnimi materiali

24., 27. in 30. 6., 16.00–20.00
Pisane kolažne slike z morskimi motivi na lesenih ploščicah so kot nalašč za »lušte« po brezkončnih morskih plažah. Malo peska, školjk, hiške, jadrnice … vse kar se naslika v naši domišljiji, ko rečemo – morje.

Poslikava lesenih obeskov – uporabna umetnost

25. 6., 10.00–13.00
28. 6., 1.7., 16.00–20.00
Les je lep in trajnostni material. Pisano pobarvajmo lesene obeske za ključe ali za ogrlico, ki jih napnemo na vrvico. Lep in uporaben likovni izdelek.

Poslikava »zlatih ribic« – oblikovanje in slikanje

26. 6., 2.7., 10.00–13.00
29. 6., 16.00–20.00
Zlate ribice prinašajo srečo. Izdelajmo ribico iz stirodur mase in jo mavrično pobarvajmo. Ustvarimo prikupno dekoracijo za cvetlični lonček ali pisalno mizo.
◊ Jasmina Granduč, Urška Lešnjak, Artdidakta, galerija in likovne delavnice

Vrtavka z optično iluzijo – uporabna umetnost

25. in 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
1. 7., 10.00–13.00
Delavnica risanja optične iluzije. Naredimo vrtavko, ki s pomočjo optične iluzije združi dva motiva v enega. Na dva kosa papirja bomo narisali izbrani motiv, tako da se risbi smiselno dopolnjujeta. Ko tako nastali izdelek začnemo hitro vrteti, se obe risbi združita v eno.
◊ Slađana Matić Trstenjak, Špela Fridau

Izdelava ladjic iz plastenk

25. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Izdelajmo zanimivo igračo za poletne dni iz reciklažnih materialov. Ladjicam iz plastenk dodamo jambor in jadro, ki ga pisano poslikamo, in že odjadramo na odprto morje.
◊ Ajda Cerar

Papir, ki spregovori – delavnica animiranih figur iz papirja s Teatro Papelito

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Po navodilih hudih lutkarjev in oživljevalcev vsakršnih predmetov in materialov si lahko izdelamo preprosto papirnato figuro, ki jo lahko animiramo, kar pomeni – oživimo. Ji dodajamo detajle in jo po mili volji spreminjamo v, hm, animirano kreaturo.
◊ Brane Solce, Sanja Fidler, Teatro Papelito

Morske pošasti

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kaj se skriva v nepoznanih globinah morij in oceanov? Z akvarelnimi barvami, s tušem in svinčnikom in z veliko mero domišljije se podamo v globine na ustvarjanje pošasti. Slikamo in rišemo, seveda, na mokro podlago. Vdih, v globine na dah!
◊ Nina Kojc

USTVARJALNE DELAVNICE S ŠOLO UMETNOSTI IN GALERIJO ATILEM

Vilinski gozd – slikanje na slikarskih stojalih

26. 6., 16.00–20.00
V različnih slikarskih tehnikah na slikarskih stojalih slikamo čarobni vilinski gozd, poln domišljijskih bitij in živali, ki srečno in složno živijo globoko v čarnem gozdu.

Gozdne živali – ustvarjanje v različnih tehnikah

30. 6., 16.00–20.00
Kakšne živali živijo v gozdu? Velike, male in najmanjše. Spoznavali bomo vse vrste gozdnih živali ter jih v različnih tehnikah na slikarskih stojalih narisali in naslikali.

Park in trije ribniki – ustvarjanje v različnih tehnikah

1.7., 16.00–20.00
Preučimo domači park, spoznajmo živali in rastline iz našega parka, nato pa vse narišimo in naslikajmo na slikarskih stojalih.
◊ Melita Ragolič, Roman Ragolič, Tina Alina Vever, Eva Maria Kostanjevec, Lucija Uvera, Katarina Uvera, Šola umetnosti in galerija Atilem

Enostavna monotipija vodne pokrajine – delavnica grafike

26. 6., 16.00–20.00
30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
1. 7., 10.00–13.00
Monotipija je preprosta grafična tehnika, ki je primerna tudi za otroke. Ustvarimo podobo vodne krajine ali podvodnega sveta v tej grafični tehniki. Na plastično folijo s čopičem in temperami naslikamo grafično matrico, ki jo nato odtisnemo na papir.
◊ Ajda Cerar

Slikanje na slikarskih stojalih

26. 6., 30. 6., 1. 7., 10.00–13.00
27. 6., 28. 6., 29. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Slikanje na pravem slikarskem stojalu je vedno privlačno. Spoznavamo skrivnosti in zakonitosti barv. Katere barve so si nasprotne, kaj pomeni tonsko slikanje, kako mešamo barve, katere barve so tople in katere hladne?  Odgovore na vsa ta vprašanja dobimo na slikarski delavnici. Mestni park nam ponudi obilico slikarskih motivov, ki jih lahko naslikamo v vseh mogočih barvah in odtenkih.
◊ Tjaša Ornik, Bela Strnad Ornik

Človek, ne jezi se – izdelovanje družabne igre

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Se gremo Človek, ne jezi se? Najprej si izdelajmo igralne figure, potem pa se igrajmo. Figurice so iz lesenih kolutkov, kamor zvrtamo luknjice, vstavimo žico in jo poljubno oblikujemo. Žico lahko tudi pobarvamo.
◊ Primož Mihevc, Ajda Sitar

DELAVNICE LESENIH IGRAČ ESEN

Les je eden najbolj raznoliko uporabnih in trajnostnih materialov. Človeka spremlja že od prazgodovinskih časov. Matija Rižner nam tokrat nudi serijo delavnic preprostih igrač, ki imajo za otroke še poseben čar, saj si jih izdelajo sami.

Izdelava lesenih propelerčkov / helikopterčkov

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Izdelava lesenih mlinov na vodo

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Izdelava lesenih čolničkov

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Matija Rižner

Moje oko – ustvarjalnica z Mladinskim kulturnim centrom Maribor

27., 28. in 29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mlada likovna ustvarjalka Kiara Luna izvaja likovno delavnico Moje oko v  tehniki lepljenke in trganke. Delavnica je namenjena otrokom in mladincem, mladinkam.
◊ Sonja Gregorn, Kiara Luna Gregorn

Oblaki, ki lovijo sanje – oblikovanje

27. 6., 16.00–20.00
Nenavaden lovilec sanj, ki spominja na deževne oblake. Zanj uporabimo vrvice, vato, papir in še kaj.
◊ Ajda Cerar

Abstraktni morski svet – slikanje

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Slikanje z vrvjo. Gre za nenavadno likovno tehniko, ki nam omogoča eksperimentiranje s sledmi in z oblikami, ki jih puščajo na podlagi različne vrste vrvi, namočene v barvo.
◊ Ajda Cerar

Kamnoseška – delavnica oblikovanja kamna

30. 6.,1. 7., 16.00–20.00
2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Namen delavnice je seznanjenje širšega kroga ljudi s prastaro obrtniško tehniko, ki je sicer povezana z napori, a prinaša izjemno zadovoljstvo in izpolnitev tistemu, ki izdelek dokonča. Koncept sestavlja obdelava manjših kamnov lojevcev, iz katerih si otroci in odrasli lahko izdelamo nakit ali manjši okrasni predmet. Lojevec je zelo mehak kamen in je zato primeren za začetnike. Tisti, ki so osnove tega materiala osvojili in hočejo več, se lahko lotijo bolj umetelnih in težjih nalog.
◊ Ana Težak Žmavc, Akademija Waldorf Maribor 


BRALNA PLAŽA – literarna zabava

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc

Branje je potovanje. Knjige nam dajo krila, da poletimo v daljne neznane svetove. Na Bralni plaži se sončimo med vrsticami, prisluhnemo školjki, ki šepeta zgodbe, jadramo na valovih ustvarjalnosti in zidamo poetične gradove.

Na Bralni plaži ponujamo proste bralne aktivnosti, razstavo, pravljične urice, predstavitve različnih ustanov, ki so z literaturo povezane, menjalnico knjig, lov na poezijo in ustvarjalne delavnice. S tem programom zajemamo promocijo bralne kulture in povezovanje literarnih vsebin z drugimi vejami kulture in umetnosti.

Bolje branje kot nerganje – branje knjig iz naših knjižnih zbirk

24. 6.–2. 7., 10.00–20.00
Sami, v dvoje, v družini – z branjem knjig sežemo daleč onstran običajnih svetov. S pticami med knjižnimi policami, v zgodbe in poezijo po svež pogled!
◊ Zavod MARS Maribor

Uporniške identitete ali drzni in predrzni – razstava

24. 6.–2. 7., 10.00–20.00
Vabimo Vas k ogledu razstave Uporniške identitete ali drzni in predrzni. Naslonjena je na zgodbe uporniških fantov in deklet, ki so s svojo pogumno držo uspeli na številnih družbenih področjih in si uresničili sanje, s katerimi dokazujejo, da je zmeraj znova mogoče doseči nove prostore svobode in se udejanjiti tudi v nenaklonjenih življenjskih okoliščinah. Imenitna likovna dela so ob prebiranju njihovih življenjskih zgodb in po navdihujočem srečanju z ilustratorjem in slikarjem Nenadom Cizlom ustvarili dijaki I. in II. gimnazije z mentorico Natalijo R. Črnčec. Avtorica razstave je Zdenka Gajser.

»Sanjajte drzneje, merite višje, borite se siloviteje, in kadar ste v dvomih, se spomnite, da imate prav«. Elena Favilli

Mariborska knjižnica

Knjižna bolha – menjalnica knjig

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Knjižna bolha je knjižna menjalnica. Knjigo s police Knjižne bolhe, ki nam je všeč, vzamemo, v zameno prinesemo svojo, ki jo bo posvojil kdo drug. Knjiga za knjigo.
◊ Zavod MARS Maribor

Bukvarna na Bralni plaži – antikvariat dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V Mariboru za stare knjige, ki nikakor niso za odpis, skrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ. S svojo potujočo bukvarno se v poletnem času ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov. Za dobri stari prostovoljni prispevek.
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

Lov na poezijo – pot miselnih izzivov in ugank

27. 6.–2. 7., 10.00–20.00
Lov na poezijo za vse velike in male, ki imamo radi uganke, pesmi in zanke. Le kod nas pelje in kam pripelje?
◊ Vojka Miklavc

PRAVLJIČNE URICE OB PRAVLJIČNEM PAVILJONU – pripovedovanje pravljic in zgodb

Pod košatimi krošnjami z velikim veseljem gostimo vse sorte zapisovalk, shranjevalk, bralk, pripovedovalk pravljic in zgodb, ki s slastjo ustvarjajo, ohranjajo in izgovarjajo literarno izročilo. Zaljubljene v milozvočnost besed povabijo ob pravljično lep paviljon!

Strašno kul šivanke – druženje z avtorico Manico K. Musil

25. 6., 10.00
Na Bralni plaži se predstavi Založba Pivec. Na stojnici se sonči izbor pri njih izdanih knjig, v senci na jasi pa lahko spoznamo prav posebno ustvarjalko knjig, Manico K. Musil. Manica napiše zgodbo, pripravi likovni material in vse skupaj oblikuje. A glej ga, slona!, slikanice šiva, lepi in kvačka. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, njene knjige pa so prevedene v mnoge svetovne jezike. Berejo jih v Braziliji, na Kitajskem, v Turčiji, Pakistanu … in seveda z največjim veseljem pri nas. Poznate krokodila Karlija, leva Robija, slona Staneta in mravljinčarja Franca? Se srečamo v parku na druženju pod drevesom!
◊ Manica K. Musil, Založba Pivec

Zeliščarka in šentjanževka – pravljica in delavnica

26. 6., 10.00
Okrog kresne noči se čuda reči godi. Ker je to ravno v tem času, smo povabili Zeliščarko, ki je na dobrem glasu, da nam zgodbo pripové. O čudežni moči šentjanževe zeli, ki se na kresno noč kar potroji. Vas že vidim, kako ste radovedni. Povabljeni na trato na dišečo zdravilno zgodbo, na delavnico in sončno čarovnijo.
◊ Katarina Jenšterle

Pravljično v poletje – zgodbe, pravljice, povesti s pravljičarko Zdenko iz Pionirske knjižnice Rotovž

27. 6.–1. 7., 10.00
Poletna jutra naj se začnejo s pravljico. Pripravljeni? Zadržimo dih in na dah v globine neznanih svetov. Med muljem in pisanimi ribami, travami, raki in hobotnicami nas do koralnih grebenov z zakletimi gradovi odpelje pravljičarka, zgodb krmarka Zdenka. Upehani od pravljic? Nikoli. Še eno? Šeee.
◊ Zdenka Gajser, Mariborska knjižnica, Pionirska knjižnica Rotovž

Kam pa kam, kamišibaj? z Malim pa papirnatim gledališčem – pripovedovanje zgodb

2. 7., 10.00
Kamišibaj je posebna umetniška oblika, majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. Je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru butaj, ki tradicionalno izvira iz Japonske. Zgodbe, ki se ujamejo v to malo gledališče, so zelo različne, od ljudskih, avtorskih, takih za odrasle, do poezije. Najraje pa pripovedujemo take, ki so za vso družino. V Mariboru deluje Malo pa papirnato gledališče, ki združuje pripovedovalce in pripovedovalke različnih slogov, vsem pa je skupna okuženost z virusom kamišibaja.
Špela Hren Juhart, Metka Damjan in Tanja Lužar so navdušene kamišibajkarke, ki šibajo med zgodbami sem ter tja in opozarjajo, kamišibaj je nalezljiv in neozdravljiv. Na gledanje in poslušanje!
◊ Špela Juhart, Metka Damjan, Tanja Lužar, Malo pa papirnato gledališče, Lutkovno gledališče Maribor

USTVARJALNE POSTAJE – ustvarjalne delavnice in predstavitve

Ustvarjalnost je v nas. Tako nastanejo knjige, za zgodbe zrastejo lutke, iz glave na papir švignejo stripi, pa še marsikaj. Se vidimo na postaji!

Prijateljice, lutke, dober dan – delavnice izdelovanja lutk in drugih drobnih predmetov

25. 6.–2. 7., 16.00–20.00
Radi pripovedujemo? Pripovedujmo z lutko. Ali pa še bolje, uprizorimo pravo lutkovno predstavo. Prstne lutke, marionete, obudimo navadne predmete, pošljimo rakete v vesolje, dobre volje ustvarjajmo nove svetove, podvodne vrtove, juuuuj, v vrtinec idej!
◊ Minka Vremec

Reciklirana papirnata lutka – delavnica izdelovanja lutk

24. 6., 16.00–20.00
25. 6., 10.00–13.00
Lutke so stare kot svet. Čisto zares. Lahko visijo na nitih ali so nataknjene na palico, lahko se jih nadene kot rokavice. Lahko so sence ali predmeti. So vseh mogočih oblik, velikosti in barv, narejene iz različnih materialov in v različnih tehnikah.
Pod spretnim vodstvom Urbana in Aljaža si izdelajmo papirnato lutko. Podobe in like izrežemo, pobarvamo in dopolnimo z drugimi materiali. Podobe iz živalskega sveta, ki jih ustvarimo, nato še sami oživimo. Gre za tehnologijo ročnih oz. prstnih lutk, ki jih animiramo s pomočjo prstov.
◊ Urban Saletinger, Aljaž Fredi Novak, Lutkovno gledališče Maribor

Stripoteka – delavnica risanja in pisanja stripov in stripovskih zgodb z dr. Horowitzem

25. 6., 17.00 
Kako ustvariti svojo stripovsko zgodbico? Vabljeni na delavnico z ilustratorjem, s karikaturistom in striparjem Cirilom Horjakom aka dr. Horowitzem, ki je za svoje delo prejel prestižno nagrado Društva novinarjev Slovenije, zna pa tudi fino in hudomušno pripovedovati in navduševati.
◊ Ciril Horjak, Večer 


IGRALNA JASA – igre naše in vaše mladosti

◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc

Igra je primarna, spontana, ustvarjalna in notranje motivirana dejavnost, ki nas spremlja v vseh obdobjih našega življenja. Preko igre se učimo, raziskujemo in spoznavamo sebe in svet. Igra naj bo prijetna, svobodna in odprta. Končen rezultat igre ni pomemben, ne služi prihodnosti, ampak je tukaj in zdaj.

Na Igralni jasi se igramo – družabne igre, igre spretnosti, rajalne igre in plešemo. V ustvarjalnih delavnicah igre, igrala in igralne pripomočke ter glasbila in zvočila izdelujemo sami. Sami in pod vodstvom mentorjev in mentoric tudi muziciramo. Tako urimo spretnosti, socialne veščine in polnimo baterije s srečo.

Igra raja – igranje na Igralni jasi

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Na Igralno jaso vabijo velike »natravne« igre: Človek ne jezi se, Twister, Mlin, Padalo … Obujamo družabne igre, za katere skoraj ne potrebujemo pripomočkov ali pa jih najdemo v predalu, v naravi – vse ostalo je v srcu in v glavi. Ristanc, Ali je kaj trden most, Zvezde metat, Slepe miši, Gnilo jajce, Ali je kaj trden most? in še mnoge druge. Na izposojo različni igralni rekviziti in bosa pot – igramo se vedno in povsod!
◊ Živa Stojanovič in Zavod MARS Maribor

Igre in igrače sveta – izdelovanje iger in igrač

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V starih časih so si otroci igrače izdelali sami, včasih so jim pomagali tudi starši, babice in dedki. Kar izmislili so si jih in jih naredili iz naravnih in odpadnih materialov. Punčke iz cunj, konj na palici, maska, vetrnica, pahljača … Zbiramo, recikliramo in uporabljamo domišljijo.
◊ Violeta Jolić, Manja Jerič, Zavod MARS Maribor

Jutranje prebujanje s plesom – plesna delavnica

24. 6.–2. 7., 10.00–11.00
Prebudimo telo in duha s plesom, pozdravimo trate, drevesa, ptice, nebo, poletje – dober dan!
◊ Katarina Jenšterle, Sandra Štefanec

Živa vragolija – delavnica cirkuških vragolij

24. 6.–2. 7., 17.00–19.00
Spoznavanje cirkuških spretnosti in veščin ter interaktivne igre. Morda dobiš cirkuški čin!
◊ Živa Stojanovič

Izdelam si zvočilo – delavnica izdelovanja zvočil in preprostih glasbil

24. 6.–2. 7., 16.00–20.00
Spretnost preoblikovanja vsakdanjih predmetov v pravcato glasbilo ali zvočilo je posebna umetnost. Ako nam to pokaže mojster, nam gre lažje od rok. Črički, žabe, čebele, čmrlji, ptičke, veter, dež, muhe in sloni, zvoki narave in vesolja.
◊ Bruno Planinc, Nela Marin

Bobnarska igralnica – glasbena raziskovanja

24. 6.–2. 7., 16.00–20.00
Sredi trate lahko na ves glas ropotate. Raziskujemo zvoke, na dobro uglašujemo odrasle in otroke! Tudi raziskovanje zvokov je igra.
◊ Katarina Studen

Don’t worry, be scrappy! – glasbena raziskovanja

25. in 26. 6., 2. 7., 17.00–20.00
Sveže pečeni v kulturnem centru Pekarna prihajajo naravnost v park. Uglašeni v starodavne, že pozabljene lestvice prinašajo svežino, čarobnost, mir in nemir. Scrappy-ji omogočajo drugačen, preprostejši pristop k ustvarjanju glasbe. Ni pravil, ni omejitev. Glasbeno predznanje ni potrebno. V njihov zven se lahko potopi slehernik, slehernica. Povabljeni na predstavitev in delavnico igranja na preproste glasbene inštrumente, v čarovnijo.
◊ Sebastijan Halič

Afriške otroške igre na prostem in Prigode pajka Anansija – vodeno igranje in pripovedovanje zgodb

30. 6., 10.00–13.00, pripovedovanje
2. 7., 16.00–20.00, igranje
V okviru projekta AFROskop – Afirmativna Rasna Ogledala, KUD Baobab, nas člani Društva Afričanov Maribor povabijo na pripovedovanje zgodb o ljudskem liku Anansiju, ki izvira iz Zahodne Afrike in ima po navadi obliko pajka ter s svojo premetenostjo, ustvarjalnostjo in duhovitostjo premaguje močnejše nasprotnike. Naučijo nas tudi različnih otroških iger na prostem, ki so se jih igrali sami in ki se jih otroci z različnih koncev tega kontinenta igrajo še danes. Le kako se igrajo Lappa, Boskele ali Ampe? So kaj podobne igram, ki jih poznamo pri nas? Igre so brezmejne, igrajmo se skupaj!
◊ Sabina B. Boakai, Društvo Afričanov Maribor 


SVET JE PISAN PLANET – spoznavanje drugih kultur z gosti in ekipo II. gimnazije Maribor

◊ Organizatorja in koordinatorja: Mišel Vugrinec in Manja Jerič, Zavod MARS Maribor

Na svetu živi skoraj osem milijard ljudi, različnih po barvi, spolu, starosti, velikosti, kulturi, verskih in političnih prepričanjih, značajih in še marsičem. Skupno vsem pa je, da bivamo na prelepem modrem planetu, ki kroži v galaksiji v neznano velikem vesolju. Spoznavajmo se, predvsem pa se imejmo radi.

Govorimo različne jezike, imamo različne omike, navade, zaklade narave in prednikov. Kako se v različnih jezikih pozdravljamo, kakšne zastave vihrajo v znak sreče in sprave, kakšne igre se igramo … Z gosti spoznavamo druge kulture se učimo izgovorjave, poslušamo glasbo in pesmi, prebiramo knjige v drugih jezikih, pravljice so povsod doma.

Svet je pisan planet

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00, s poudarkom na vsebinah posameznih jezikov in kultur
petek, 24. 6., nemški dan
sobota, 25. 6., špansko portugalski dan
nedelja, 26. 6., angleški dan
ponedeljek, 27. 6., francoski dan
torek, 28. 6., italijanski dan
sreda, 29. 6., slovanski dan
četrtek, 30. 6., dan Evropske unije
petek, 1. 7., dan Azije in Bližnjega vzhoda
sobota, 2. 7., afriški dan

Mednarodna bralna plaža – literatura v tujih jezikih

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–19.00
Na knjižnih policah najdemo poljudnoznanstveno in lepopisno literaturo v tujih jezikih, ki povabi k spoznavanju, tako jezika kot vsebine, ako jezik tudi razumemo.
◊ Bukvarna Ciproš

Zastave sveta

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–19.00
Poznaš zastavo Grčije? Kaj pa Estonije in Gane? Sprehodi se med zastavami in poveži zastave in imena držav. V pomoč ti bo tudi zemljevid sveta, kjer boš našel države in državice, ki zasedajo naš pisan planet.
◊ II. gimnazija Maribor, Zavod MARS Maribor

Igre sveta

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Igramo se vsi, vsepovsod. Igre so podobne in različne, a vse so zabavne. Spoznaj pisan izbor iger sveta.
◊ II. gimnazija Maribor, Zavod MARS Maribor

Jeziki sveta

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Dober dan, hvala, prosim, kako si, kako ti je ime, kje te čevelj žulji … osnove sporazumevanja. Da bo srečanje s sostanovalci tega planeta enostavneje in zabavneje, se naučimo osnovnih besed in se malce pošalimo, pogovorimo.
◊ II. gimnazija Maribor, Zavod MARS Maribor

Pesmi in melos sveta

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Glasba veliko pove o naši kulturi, značaju ljudstva. Prisluhnite klasičnim popevkam vseh koncev sveta in jih povežite z državo, kjer se to posluša.
◊ II. gimnazija Maribor, Zavod MARS Maribor

… in še kaj …

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ob dnevu Azije spoznamo pomen 20 enostavnih pismenk in se jih naučimo napisati na poseben kaligrafski papir, na katerega se piše samo z vodo, brez črnila, izrežemo dve kitajski pismenki, pismenko za pomlad in pismenko za dvojno srečo. Na afriški dan beremo afriške zgodbe, zgodbe iz Ugande in jih popestrimo z orfovim inštrumentarijem. Gre za avtohtono ugandsko gradivo iz projekta Uganda 2000 oziroma Živeti skupaj - premagovanje kulturnih razdalj. Te in druge zanimive aktivnosti v našem kotičku vsak dan.
◊ II. gimnazija Maribor

Folkart v Art kampu: Poljska 

29. 6. 2022, 18.00
Poljska je dežela srčnih ljudi, ki stremijo k ambicioznemu napredku, hkrati pa ohranjajo slikovito tradicijo, ki jim veliko pomeni. Pravzaprav jo živijo. Polna je praznoverja, obredov ter praznovanj skozi vse leto. Nekateri so trdno zakoreninjeni v krščanstvu, prevladujoči religiji, drugi spet izhajajo iz poganskih obredov ob različnih letnih časih. In študentska plesna skupina Jawor z Univerze za naravoslovje v Lublinu nam to lepoto prinaša na naš festival. Mladi, zagnani in srčni člani imajo skupen cilj ter se družijo v ansamblu predvsem zaradi ljubezni do svojih korenin in ljudske tradicije. Njihov repertoar je raznolik ter vsebuje mešanico plesov iz različnih regij Poljske, kot so Lublin, Chełm, Kaszuby, Šlezija, Podlasie, Kurpie, Wielkopolska, Opoczno, Łowicz, Resovia, Kraków, Żywiec, Sądeckie, Spiskie in Cieszyń. Izvajajo tudi številne najbolj znane narodne plese, kot so krakovienne, kouiaviak, poloneza in mazurka. V približno pol stoletja delovanja je skupina izvedla več kot 5000 koncertov in obiskala več kot 60 držav na vseh celinah. Za letošnjo destinacijo so si izbrali prav naš Folkart, v sklopu katerega obiščejo tudi Art kamp.
◊ Zespół Pieśni i Tańca »JAWOR«, Lublin, Alenka Klemenčič, Folkart

AfriKatja – predstavitev podjetja z ustvarjalnimi delavnicami

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
AfriKatja je blagovna znamka kreativnih in v našem prostoru drugačnih izdelkov, povezanih z Afriko. AfriKatja ustvarja oblačila in dodatke iz pisanega afriškega blaga, navdih za ustvarjanje pa dobiva na potovanjih po Afriki, zadnja leta predvsem Gani. V lanskem letu je v svojo ponudbo dodala še unikatne košare iz naravnih materialov, ki jih v Gani pletejo tamkajšnji rokodelci. S svojimi izdelki želi v naš prostor prinesti en aspekt bogatih afriških kultur, ki so si med sabo zelo raznolike, po drugi strani pa vse povezuje ravno pisan tekstil in unikatni pletarski izdelki.
Obiskovalci se lahko na ustvarjalni delavnici preizkusimo v ustvarjanju enostavnih lastnih kreacij iz pisanega afriškega blaga.
◊ AfriKatja, https://afrikatja.afrikrea.com, https://www.etsy.com/shop/afrikatja, www.tunteya.eu 


UTRIP SRČNE SKUPNOSTI – humanitarnost in dobrodelnost

◊ Organizatorka in koordinatorka: Edita Čerče

Plemenitim vrednotam posvečene skupnosti uspevajo odlično, saj obstajajo v sožitju in vključevanju vseh. Srčnost je vtkana v vsakdan najrazličnejših organizacij s področij zdravstva, vzgoje, sociale, izobraževanja, mladinskega dela, prostovoljstva in okolja, ki predstavljajo svoje delovanje. Utrip srčne skupnosti odzvanja vrednote in vrline v navdih vključujoči, raznoliki družbi. Dobrodelnost je delovanje odgovorne skupnosti, ne le pred zaključkom leta, ampak vselej.

Utrip srčne skupnosti ponuja možnost za povezovanje obiskovalcev s humanitarnimi, socialno angažiranimi in prostovoljskimi organizacijami, ki pripravljajo ustvarjalne delavnice, igralne, glasbene in promocijske aktivnosti ter praktične prikaze lastnega delovanja. Skrbimo za njihovo mreženje in vključevanje v lokalno okolje, omogočamo prikaz posebnih veščin in spretnosti ter s tem obiskovalcem ponujamo možnost vživljanja in dojemanja drugačnega življenja.

◊ Center Naprej, Dom Danice Vogrinec Maribor, Dom pod Gorco d.o.o., Društvo diabetikov Maribor, Društvo TOTI DCA Maribor, Humanitarno društvo Ni- Lu,  Medgeneracijsko društvo za samopomoč DRAVA, Onkološki inštitut Ljubljana (Državni presejalni program za raka dojk DORA), Onkološki inštitut Ljubljana (Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA), Ozara Slovenija, RKS Rdeči križ Slovenije, VDC Polž Maribor, VDC Sožitje Maribor, Zavod Igrišče Maribor, Zavod Ornament, Maribor, Zavod za pomoč družini na domu VITICA, ZRC SAZU Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije, Zveza Sonček so. p., AVANTUS, Društvo gluhih in naglušnih  Podravja Maribor

Humanitarno društvo Ni- Lu

24. 6. in 1. 7., 16.00–20.00
25. 6. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00- 20.00
Humanitarno društvo Ni-Lu pomaga prenesti vsakršno obliko pomoči, ki jo ljudje delijo in sprejemajo. Izjemno prisotni so pri organiziranju ter nudenju materialne pomoči v času migracij, pomoči potrebnim lokalnim prebivalcem in lajšanju socialnih stisk. Na ogled postavijo izdelke, ki jih prostovoljke izdelujejo v dobrodelne namene. Z njimi v prvem vikendu izdelujemo lovilce sanj, nakit ali venček za domača vrata, v drugem pa quiling papirne kreacije.

Dom pod gorco d.o.o.

24. 6., 16.00–20.00
V Domu pod gorco ustvarjajo iz dneva v dan najboljše okoliščine, da se družabno življenje starejših, ki so deležni storitev institucionalnega varstva, povečuje in izboljšuje. Odnosi in aktivna socializacija starejših je ključ do njihovega boljšega psihofizičnega stanja in večjega zadovoljstva. Razstavljajo različne izdelke, ki jih izdelujejo stanovalci in stanovalke na delavnicah. Pridružimo se jim lahko pri izdelavi punčk iz blaga in vizitk.

ZRC SAZU Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije

24. in 25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20-00
ZRC SAZU predstavlja gradiva in materiale, ki na temo migracij, medkulturnosti, integracije, vključevanja prosilcev in beguncev v družbo in na trg dela nastajajo na njihovih projektih. Oglejmo si izdelke, ki jih na delavnicah za integracijo žensk begunk na trg dela izdelujejo udeleženke. Na ogled tudi delo, ki sega od begunskih taborišč v Grčiji preko Balkanske poti do Slovenije.

Zavod Ornament, Maribor

25.., 26., 30. 6., 1. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vsaka kultura v sebi skriva bogastvo izročila, estetike, obrti, umetnosti. Je nepogrešljiv del v barvitem mozaiku sveta v katerem živimo. Skozi aktivnosti si lahko pobližje ogledamo to barvitost, različnosti in hkrati podobnosti. Povabljeni na izmenjavo oblačil na simbolični ravni prvi konec tedna, kamor vsakdo lahko prinese in odnese dva kosa oblačil. S tem, ko oblačila, ki jih ne nosimo več, izmenjamo, namesto zavržemo, doprinašamo k zmanjšanju količine odpadkov. Ob tem lahko najdemo nov kos garderobe zase brez dodatnih stroškov. Ozaveščati skupnost o pomembnosti izbiranja drugačnih možnosti porabe in uporabe. Sodelovati v humanitarnih, integracijskih, prostovoljnih aktivnostih, ki so večinoma medkulturne narave. Prav iz korenin zavoda izhaja medkulturna vedoželjnost. Zavod Ornament je most med različnimi kulturami. V drugem vikendu pripravljajo izmenjavo kozarcev. S tem izpostavljajo pomen vode, saj jo v povezavi z Egiptom razumejo zelo večplastno in preprosto. Egipt ima puščavo in tudi področje Nila, v čigar delti je vir obilja že tisočletja. Sicer Egipt nekoč ni bil tako sušen, kot kažejo raziskave, in skozi to ozaveščamo o pomenu vode.

Zveza Sonček so. p.

28. in 30. 6., 10.00–13.00
Zveza društev za cerebralno paralizo Sonček so. p. kot nacionalna reprezentativna invalidska organizacija zastopa poenotena stališča društev, se dogovarja o skupnih nalogah z ostalimi invalidskimi organizacijami v Sloveniji in z drugimi nacionalnimi invalidskimi organizacijami v svetu. V okviru Art Kampa prikažejo izdelovanje izdelkov iz njihovega programa iz lesa in gline.

Center Naprej

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V Centru Naprej izvajajo različne storitve in programe dolgotrajne zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije, namenjene osebam s pridobljenimi možganskimi poškodbami, njihovim svojcem in preventivnemu delovanju v širšem družbenem okolju. Izdelovanje voščilnic s quilling tehniko, izdelava robota Smetka iz odpadnega materiala in predstavitev aktivnosti športne rehabilitacije na poligonu z ovirami. Izvolimo, Naprej!

Medgeneracijsko društvo za samopomoč DRAVA

29. 6., 10.00–13.00
Druženje, ki nam ga je pripravilo Medgeneracijsko društvo za samopomoč DRAVA, je v podpori javnemu interesu namenjeno izmenjavi in spodbudi. Delavnica »Zmigaj in nahrani svoje sive celice« je sestavljena iz izdelovanja origamijev in pisanja ter izmenjave lepih misli. Spodbuda k izražanju o občutkih ob tem je lahko most čez globoko medgeneracijsko vrzel.

Društvo diabetikov Maribor

27.–29. 6., 16.00–20.00
Društvo diabetikov Maribor, deluje že od leta 1956, je največje tovrstno v Sloveniji. Spregovorimo z njimi o sladkorni bolezni, brezplačno si izmerimo krvni sladkor.

Zavod Igrišče Maribor

27. 6. in 2. 7., 16.00–20.00
Program Doživljajsko igrišče se predstavlja z družabnimi igrami in igračami, ki jih otroci izdelujejo sami. Razstavljajo izdelke, ki nastajajo pri vrtnarskih, ustvarjalnih in lesarskih delavnicah na igrišču. V zasledovanju koncepta aktivne participacije uporabnikov obiskovalce Art kampa vabijo k preizkušanju iger in igrač ter instrumentov, ki jih uporabljajo tudi na Doživljajskem igrišču.

Zavod za pomoč družini na domu VITICA

27. 6., 10.00–13.00
29. 6., 16.00–20.00
2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Zavod Vitica je nevladna in neprofitna organizacija na področju socialnega varstva, zaposluje ranljive ciljne skupine. S svojimi programi nudijo podporo starejšim in drugim ranljivim skupinam prebivalstva v njihovem življenjskem okolju. Programi, ki jih izvajajo, izhajajo iz izraženih potreb ciljnih skupin ter s tem omogočajo samostojnejše funkcioniranje v domačem okolju, kar jim omogoča, da lažje uresničujejo svojo vizijo bivanja v skupnosti. Družimo se ob šivanju preprostih patchwork izdelkov.

Onkološki inštitut Ljubljana – Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA

 27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
ZORA jepreventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. V sklopu programa ZORA ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu (RMV). Med obiskom v parku osveščajo udeleženke in udeležence o zgodnjem odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu in odgovarjajo na individualna vprašanja v okviru Državnega programa ZORA.

Onkološki inštitut Ljubljana – Državni presejalni program za raka dojk DORA

27. in 28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Državni presejalni program za raka dojk DORA je organiziran populacijski program za zgodnje odkrivanje raka dojk. Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Namen sodelovanja organizacije je osveščanje udeleženk o zgodnjem odkrivanju raka dojk v okviru presejalnega programa za raka dojk DORA in odgovori na vprašanja.

OZARA Slovenija, dnevni center Maribor

28. 6., 10.00–13.00
29. 6., 16.00–20.00
Dnevni centri ponujajo strokovno svetovanje in različne oblike strokovnega dela, ki razvijajo in krepijo individualnost vključenih oseb, razrešujejo njihove osebne stiske ter jim pomagajo pri vključevanju v aktivno življenje. Vključenim so na voljo različne ustvarjalne delavnice, izobraževalne in interesne dejavnosti ter različni družabni dogodki. Predstavijo se nam s svojimi izdelki.

VDC Polž Maribor

28. 6., 2. 7., 10.00–13.00
VDC POLŽ Maribor je javni socialnovarstveni zavod. Svojim uporabnikom so opora pri socialnem vključevanju in krepitvi samostojnosti, omogočajo vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji ter institucionalno varstvo. »Vodi me, da uspem sam.« Spoznajmo z njimi prostoročno izdelavo izdelkov iz gline.

VDC Sožitje Maribor

28. in 29. 6., 10.00–13.00
V VDC Sožitje izvajajo dejavnost zaposlitve v lastnem programu, izdelujejo svoje uporabne in tržno zanimive izdelke. Obiskovalci Art kampa se lahko v njihovi družbi preizkusimo v različnih delavnicah, v katerih si lahko izdelamo nakit, spominek ali voščilnico.

Dom Danice Vogrinec Maribor

29., 30. 6. in 1. 7., 16.00–20.00
Namen delovanja Doma Danice Vogrinec je zagotoviti starejšim osebam možnost kakovostnega preživljanja starostnega obdobja v primerno urejenih prostorih in okolju, ki bo varno in domače, hkrati pa jim omogočiti tak stil življenja, ki so ga preživljali v svojih aktivnih letih, vezano na njihove trenutne zmožnosti oziroma potrebe – možnost sodelovanja pri urejanju okolice, rekreacija, druge aktivnosti. Spoznajmo jih. Pridružimo se jim ob igrah in ustvarjanju.

Rdeči križ Slovenije, območno združenje Maribor

30. 6. in 1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
2. 7., 10.00–13.00
Rdeči križ Slovenije se predstavlja z delom širokega nabora humanitarnih akcij in nabiranja veščin, da z močjo humanosti izboljša življenje ranljivih ljudi. Prikažejo nam temeljne postopke oživljanja, oskrbe poškodb in integracijo beguncev v predstavitvi projekta EMBRACIN. Pridružimo se jim tudi na športnem poligonu, likovni delavnici in kvizu za otroke.

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor

24.–28. 6., 2. 7., 16.00–20.00
30. 6., 1. 7., 10.00–13.00 in 16.00–20.00  
V Društvu gluhih in naglušnih Podravja Maribor izvajajo posebne socialne programe in nudijo strokovno pomoč invalidom sluha, ki prebivajo na območju delovanja v Podravju in imajo posreden ali neposreden stik z gluhoto, naglušnostjo ali gluhoslepoto, v vseh življenjskih situacijah. Društvo združuje gluhe, naglušne in gluhoslepe ljudi ter njihove svojce. Pridružimo se jim na delavnicah spoznavanja slovenskega znakovnega jezika, pri barvanju pobarvank ter urah pravljic v znakovnem jeziku.

Društvo TOTI DCA Maribor, so.p.

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Društvo TOTI DCA Maribor vodi medgeneracijski dnevni center aktivnosti, namenjen povezovanju, vključevanju in druženju pretežno starejših ter tudi mlajših uporabnikov. Spoznavanje in druženje s starejšimi uporabniki programa ob izdelovanju izdelkov iz lesa in papirja.

Zaposlitveni center AVANTUS d.o.o.

30. 6., 1. 7. In 2. 7.  10.00–13.00
Zaposlitveni center AVANTUS se bo predstavil s tekstilnimi igračami narejenimi iz nogavic. Pridružimo se jim pri polnjenju tekstilnih izdelkov in šivanju manj zahtevnih igrač ali okraskov. 

Ozara d.o.o.

29. 6. 10.00–13.00
Ozara d.o.o. je storitveno in invalidsko podjetje, ki izvaja program socialne vključenosti. Na delavnici bomo v družbi z uporabniki lahko izdelovali vetrnice. 


KNEDLOVA KUHNA – kulinarične dogodivščine

◊ Organizator in koordinator: Danilo Ivanuša, Zavod DrMr

Knedl ima poseben dar in znanje, da nas s kančkom čarovnije uči, kako pripraviti zdravo, a hkrati slastno hrano. Knedl z obilico dobre volje sporoča, da je hrana lahko zdravilo. Kuhanje je čarovnija in je umetnost. Je način, kako pripravljamo in zaužijemo hrano. Je doživljanje hrane ter zmožnost pri tem uživati, doživljati okuse, barve, vonje in tudi zvoke v vsej polnosti in žlahtnosti. Kulinarika je hedonistično doživljanje prehranjevanja in vsega, kar je povezano z njim. Kulinarične delavnice, stojnice dobrot, degustacije, svetovalnice, izmenjava receptov in še marsikaj.

V kuharskih delavnicah se ukvarjamo s kulturo pripravljanja hrane in z zdravim ter etičnim prehranjevanjem. Pripravljamo predstavitve, degustacije ter delavnice slovenskih ponudnikov hrane. Predstavitve in delavnice so namenjene vsem obiskovalcem. Z njimi želimo udeležencem približati delo slovenskih pridelovalcev in predelovalcev hrane in s tem poskrbeti za osveščanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane.

Voda. Živa voda. Kaj je to?

24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Voda, največja skrivnost življenja. Naša Zemlja je drugačna od drugih planetov, Ona je živa. Ona ima vodo. O razumevanju pomembnosti zdrave pitne vode, o uporabi zemeljskih kristalov ter kamnov za pitno vodo in predstavitev hišnega sistema obnavljanja vode.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog,

Cvetni koktajli – ideje in priprava poletnih otroških pijač

24. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ideje in priprava poletnih otroških pijač, cvetnih koktajlov, in spoznavanje cvetnih vod za uporabo v kulinariki. Priprava čajev in spoznavanje užitnih zelišč in cvetov.
◊ Vera Lah, PoglejVase, Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog,

Fermentacija – spoznavanje postopka

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Fermentacija je presnovni proces, ki pretvori sladkor v kisline, pline in alkohol. Učeno in na kratko povedano. Priprava fermentiranih jedi in raziskovanje ter pogled na življenje mikroorganizmov pod drobnogledom mikroskopa. Fermentiranje in pomen mikroorganizmov za zdravje.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Kislo zelje je najboljša stvar! – fermentacija zelenjave

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava fermentiranih jedi iz zelja ter nasveti za recepte. Kislo zelje zdravi duha in telo. Jejmo ga celo leto. Kolikor se le da. Da bomo zdravi, vitalni, z dobro prebavo in polni c vitamina. Pa dober tek!
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Ajda pa znova cveti – delavnica pripravljanja jedi

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ajda spada med najbolj hranilno bogata žita. V Evropo so jo iz Azije in Sibirije prinesli v poznem srednjem veku. Uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Njen vonj privlači čebele, ki iz njenega peloda pridelajo poseben med močnega okusa. Proso botaniki uvrščajo med pražita. Uživali so ga že v kameni in bronasti dobi in poleg lana sodi med najstarejše kulturne rastline. Sledove prosenega zrnja so našli v malhi znamenitega Ötzija, mumije človeka iz 3. tisočletja pred našim štetjem. Pripravimo jedi iz ajde in prosa na moderen način z okusom tradicije.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Ajdina zlevanka

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ajdina zlevanka – spoznavanje in priprava tradicionalnih jedi iz ajde. Zlevanka ali zlejvanka, kot ji pravijo Prekmurci, je preprosta in slastna prekmurska jed, ki jo je enostavno pripraviti, še bolj enostavno jo je pomalcati. Pa dober tek!
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Ajdini blini

26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ajdini blini – spoznavanje in priprava tradicionalnih jedi iz ajde. Blini izvirajo iz Rusije in so zelo podobni nam zelo dobro poznanim palačinkam. Lahko so slani ali sladki, odvisno od nadeva in razpoloženja. Primerni so za vse obroke in družinske dogodke. Pa dober tek!
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Gibanica in štrudl – delavnica pripravljanja jedi

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Gibanico pripravljajo povsod na Balkanu, v Sloveniji pa poznamo čisto posebno, Prekmursko gibanico – ah, vse te slastne plasti! Štrudlju po slovensko rečemo tudi zavitek in star dunajski recept pravi, da mora biti testo zanj tako tanko, da lahko skozenj preberemo ljubezensko pismo. Obema je skupno vlečeno testo.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Prekmurska baklava

27. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prekmurska gibanica na popotovanju po Balkanu, kjer se zaljubi v baklavo. Delavnica pripravljanja jedi. Spoznavanje zdravilnih lastnosti jabolka in rožiča in ideje ter recepti za pripravo jedi.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Srčna kuhinja – vedska umetnost uživanja hrane

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vedska kuhinja temelji na ajurvedi, starodavni indijski medicinski znanosti. Telo zadovolji na vseh treh nivojih, fizičnem, energetskem in duhovnem. Nahranimo tudi dušo in um.
◊ Zavod Naravno Življenje, ◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Cvetača – kdo si ti?

28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava jedi in nasveti za uporabo cvetače. Spoznavanje zelenjave in njenih zdravilnih in hranilnih lastnosti. Pa dober rek!
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Priprava moke ter testa za kruh – delavnica mletja in mesenja

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava moke ter testa za kruh, pico, žemljice, pletenke, spoznavanje semen za peko kruha ter uporaba mlinčka za moko.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, PoglejVase, TriKrog

Paradižnik je naš!

29. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava in nasveti za kuhanje paradižnikove omake. Seveda omako takoj namažemo na testo in hitro v pečico. Kako lep dan za tradicionalno »Art kamp pico kraljico«.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Pica – priprava moke ter testa za pico

29. 6., 16.00–20.00
Mojster Žiga, Žiga Kelih, že dve desetletji spoznava čarovnijo peke vsega, čemur danes pravimo kruh. Ko zaviha rokave, iz njegove glave priletijo strašni triki znanja z vsega sveta. Če mu dobro prisluhnemo, se lahko naučimo, kako se pripravijo droži, kako zmeljejo različna žita, ki kot blisk drvijo čez mlin, kako oblikovati žemljice in pletenke – nasvetov polna malha. V naš mlin z njimi!
◊ Žiga Kelih, Pizza & bread, Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, TriKrog

Hrana med nebom in zemljo – priprava domačih jedi po načelu makrobiotike

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Makrobiotika ali tudi veležitje je nauk o podaljševanju življenja, ki govori o tem, da sta človek in narava povezana ter da na naše življenje vpliva hrana in tudi naše navade. Z nami kuha Ica Krebar, pionirka makrobiotike, ki že 40 let deluje na področju celostnega razumevanja zdravja, avtorica sedmih knjig, ki preko društva z vsem srcem in znanjem pomaga ter svetuje ljudem.
◊ Ica Krebar, Makrobiotično društvo Leon, Danilo Ivanuša, DrMr

Rolada velikanka – Priprava prav posebne rolade iz prosene kaše

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Rolada, ki je tako dobra, da se nam zrola, le da se ona nič ne rola. Pridružimo se, velikanka čaka.
◊ Ica Krebar, Makrobiotično društvo Leon, ◊ Danilo Ivanuša, DrMr,

Knedli in cmoki – recepti naši babic s kančkom KnedLove čarovnije

1. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Knedli in cmoki so lahko slani, sladki, v vsakem primeru slastni. Najboljši so seveda tisti narejeni v domači kuhinji. Že ko jih oblikujemo, se nam cedijo sline. In budijo skomine po srečnem otroštvu v babičini kuhinji.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, PoglejVase, TriKrog

Pomisli na sladko – priprava sladic ter ideje in nasveti za zdrave sladice

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Sladko je zdravo, če le ne dodajamo rafiniranega sladkorja. Zdrava sladica nam »pocukra« dan. Povabljeni na sladkanje življenja, preden se za leto dni razidemo. Sladko, sladko slovo!
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, PoglejVase, TriKrog

Pita – sladka ali slana?

2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Priprava njami njami pite iz breskev in fig. Poznamo sladke in slane pite. Pa tudi zažgane. Tokrat spoznavamo in se učimo, kako pripraviti krhko testo za pito, ki sliši na ime Crostata.
◊ Danilo Ivanuša, DrMr, Leon makrobiotično društvo, PoglejVase, TriKrog

Za zdrav nasmeh

24., 27., 28., 29., 30. 6. in  1. 7., 16.00–20.00, 25., 26. 6. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ker je kul imeti zdrave zobe, tudi letos obiščite stojnico Curaprox ob promenadi.  Njihovi strokovnjaki vam bodo  povedali in pokazali,  kako si učinkovito očistiti zobe, kje nam zobne obloge povzročajo največje težave, kakšna je ščetka z nosom za detajle ter  kako uporabiti medzobne ščetke ali »majhne kosmate zobotrebce«, ki so glavni pripomoček pri odpravljanju zadaha. Dobra novica je, da za svoj zdrav nasmeh lahko najbolje poskrbimo sami, le prave pripomočke moramo vzeti v roke.  Pokažemo vam, kateri so zares učinkoviti.
◊ Flegis d.o.o. 


NARAVOLJUBJE – ekologija in delo z rastlinami

Organizatorja, koordinatorja: Mišel Vugrinec in Mihelca Šuper

Znanja o pravilnem ravnanju z zemljo in rastlinami v vrtnarskem oddelku, spoznavanje ekosistemske pridelave, učenje starih in novih veščin izdelave vsakdanjih potrebščin iz naravnih materialov ter umetnost izdelave uporabnih stvari iz odpadnih materialov v reciklažnih delavnicah. Poglabljanje v svet zelišč in aromaterapijo. Naravnemu bogastvu pretijo premnoge nevarnosti, če se ga ne naučimo spoštovati in mu prisluhniti.

Igre in druženje v naravi ter žgečkanje naših čutil

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Igra je učenje za življenje. Preizkusimo spretnost pri hoji na hoduljah, lovljenju rib na suhem ter razmišljajmo ob igrah križec – krogec in štiri v vrsto. Pa še kakšno presenečenje nas čaka. V senzoričnih delavnicah požgečkajmo stopala, otipajmo neznane predmete in spoznavajmo omamne vonje narave.
◊ ZPM

Umetnost in ponovna uporaba v naravi in za naravo

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Prepustimo se domišljiji, opazujmo naravo in ustvarjajmo. Naravni in odpadni materiali, predvsem tekstilni izdelki, zaživijo v novi podobi. Izdelajmo pripomočke za vsakdanjo uporabo, nakit in igre. Opozarjamo predvsem na problem onesnaževanja, ki ga povzroča tekstilna industrija in kako lahko sami poskrbimo za zmanjšanje količin tekstilnih odpadkov.
◊ ZPM

Vrtičkarski kotiček

24., 25., 26. 6., 1., 2. 7.,  10.00–13.00, 16.00–20.00
27.–30. 6., 16.00–20.00
Zelene, vrtičkarske delavnice na katerih si zavihamo rokave, umažemo roke z zemljo in si ustvarimo svoje reciklirane mini vrtičke. Sadimo rožice, zelišča ali posejemo pikantno krešo. Iz naravnih materialov si pripravimo namizno igro 3 v vrsto.
◊ Metka T. Gomboc, Tina Ternjak

Predstavitev vsebin projekta Life Bober – Življenje z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembami

24.–26. 6., 1. in 2.7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavljajo nam »Bobrov kovček«, ki je nastal v okviru projekta LIFE BEAVER – Živeti z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembami. Zbrani materiali omogočajo, da spoznamo bobra in vidro z uporabo vseh čutil. Obe živali nam predstavijo s pomočjo nazornih ilustracij in s preparati. Skozi igro »Bober, ne jezi se« lahko spoznamo osnovne biološke in ekološke značilnosti bobra – ekosistemskega inženirja. Naučimo se prepoznati sledi različnih živali. Na predstavitveni stojnici na voljo tudi izobraževalna gradiva in zloženke ter biolog za klepet.
◊ Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine

Reciklirana igralnica in vertikalno vrtičkanje

24. 6.–2. 7., 16.00–20.00
V zavetju vertikalnega vrtička izvemo, kako nam živali pomagajo v vrtu ter vse o vzgoji čilija in zelišč. Posejano in posajeno lahko odnesemo in naprej vzgajamo doma. Pa poletna dekoracija stene, oblikovanje iz gipsa, laterne iz odpadnega materiala, ogrlice iz školjk. Obujamo pozabljene igre, naredimo labirint, piksnamo in se zagotovo še česa domislimo.
◊ Andreja Kolarek, Vertikalno vrtičkanje

Predstavitev organizacije Društvo za zaščito živali Maribor

24.–26. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
27.– 30. 6., 1. 7., 16.00–20.00
Društvo za zaščito živali Maribor deluje že od leta 1967 in je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje državljanov, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničuje svoje interese in želje na področju zaščite vseh vrst živali, to je zaščite njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja. Namen društva je pomagati vsem zavrženim, prostoživečim, mučenim in zlorabljenim živalim ter osveščati javnost o pomenu odgovornega in humanega odnosa človeka do živali, prav tako pa priskočiti na pomoč skrbnikom – lastnikom živali, ko se znajdejo v stiski, z njimi pa tudi njihov ljubljenček.
◊ Društvo za zaščito živali Maribor

Izdelava ekološkega čistila

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V društvu Pupillam ozaveščajo ljudi na področju ekološkega načina bivanja. V naše domove in poslovne prostore po nepotrebnem vnašamo nevarne nepotrebne kemikalije, ki škodujejo zdravju in naravi. Pralna in pomivalna sredstva so agresivna, poškodujejo površine, potrebujejo preveč embalaže in so navsezadnje predraga. Vsa sintetična in agresivna sredstva za dom lahko nadomestimo z nežnimi naravnimi sredstvi. Na delavnici si lahko sami pripravimo ekološko čistilo.
◊ Društvo Pupillam, so.p.

Smrekomaz delavnice

24.–26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ekipa z večletnimi izkušnjami iz področja izdelave naravnih mazil predstavlja izdelke, ki nosijo oznako »Medvedu prijazno« in so izdelani iz naravnih sestavin. Vse sestavine nabirajo in predelajo ročno in se ne poslužujejo industrijske predelave. Glavna sestavina mazil je smola smreke, zato vse njihove delovne delavnice potekajo v naravi. V Art kampu nam prikažejo nabiranje smol in nas seznanijo s postopki izdelave mazil. Izvemo pa tudi kaj več o bontonu v gozdu.
◊ Smrekomaz, www.smrekomaz.eu 

Prepreči, ponovno uporabi, ločuj in naravne vire varuj

28.6. in 30.6., 10.00–13.00
29.6., 16.00–20.00
Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB ozavešča javnost o pomenu odgovornega ravnanja z odpadki, ki z doslednim ločevanjem lahko pomenijo neprecenljive surovine za nove izdelke. Med svojimi uporabniki spodbujajo zmanjševanje nastajanja količin odpadkov in njihovo ponovno uporabo. Na delavnici se bomo urili v ukrepih, ki nam lahko pomagajo, da bo odpadkov manj ali pa nam le ti lahko prinašajo povsem novo korist. Kot upravljavci parkov bodo promotorke Snage spodbujale tudi poznavanje rastlinskih vrst v parku in ukrepih ter odgovornih ravnanjih, ki jih moramo spoštovati kot obiskovalec parka.
◊ Javno podjetje Snaga, d. o. o.


IZZIV-IZUM – naravoslovje in tehnika

Organizatorja, koordinatorja: Mišel Vugrinec in Mihelca Šuper

IZZIV-IZUM nas popelje od neznatnih, a zanimivih stvari vse do zvezd. Preizkusimo se  v vlogah modelarjev, tehnikov, fizikov in raziskovalcev. Še več eksperimentov in raziskovanj, še več tehničnih spretnosti.

Klepet z naravo  

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spoznavamo skrivnostno življenje drobnih, pogosto prezrtih malih živalic, raziskujemo park in drevesa ter se naučimo, zakaj so glive tako pomembne za življenje na Zemlji.
◊ ZPM

Predstavitev organizacije MKC Maribor – projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

24. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ustvarjalne in raziskovalne intermedijske delavnice, na katerih ekipa projekta konS razpira pogled v svet, kjer ena ob drugo trčijo umetnost, znanost in tehnologija. Skozi avtorsko razvite delavnice spoznavamo, kako po različnih materialih potuje elektrika, kako povezujemo žičke od vira energije do žarnice ter s pomočjo zanimivih napravic zganjamo digitalne in analogne vragolije.
konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. Skozi različne nivoje (PARK, NOVA, PRAKSA) želi pristopiti do zainteresirane javnosti in si prizadeva za vzpostavitev aktivne mreže raziskav, produkcije in utemeljevanja boljših pogojev za razvoj in realizacijo sodobnih raziskovalnih umetniških projektov.
◊ MKC Maribor

Bajk kuhna – kolesarska samopopravljalnica

24. 6.–2. 7., 16.00–20.00
Mariborska kolesarska mreža v park pripelje mobilno kolesarsko delavnico, ki jo sicer izvaja kot program Bajk kuhna – kolesarska samopopravljalnica. V Bajk kuhni se lahko s pomočjo njihovega orodja in ob podpori znanja mojstrov naučimo popravljati svoje kolo ali pa svoje znanje prenesete na druge.
◊ Mariborska kolesarska mreža

Eksperimentalnica s Centrom eksperimentov Maribor

24. 6., 10.00–13.00
28., 29. 6., 16.00–20.00
Vabljeni vsi, otroci, mladi in mladi po srcu, da se poigramo in sodelujemo v ustvarjalnih naravoslovnih eksperimentalnicah ter se preizkusimo v različnih eksperimentih in logičnih igrah. Center eksperimentov Maribor v Art kampu v popoldanskem času predstavlja del stalne razstave eksperimentov, preostali del zbirke pa je dopoldan možno preizkusiti na Glavnem trgu 20.
◊ Center eksperimentov Maribor

Predstavitev organizacije Mali ustvarjalci – robotika 

24.–26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Mali ustvarjalci organizirajo delavnice LEGO robotike za otroke. Učijo nas na nam prijazen način ustvarjati in pri tem koristno uporabljati nove tehnologije. Z načini dela, ki jih dojemamo kot igro, razvijamo logično-analitičen način razmišljanja, spoznavamo uporabo različnih novih tehnologij in sodelovalno delo. Pri tem razvijamo spretnosti reševanja problemov, ki nam koristijo v mnogih življenjskih situacijah. 
◊ Jure Pikl, Mali ustvarjalci

Izmenjevalnica še delujočih aparatov

25., 26. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Izmenjajte svoj še delujoči aparat – lahko si izberete drugega ali prejmete simbolično nagrado. Prinesite v brezplačni pregled in diagnostiko mali aparat, ki bi ga želeli popraviti, brezplačno ga pregleda in diagnosticira njegovo napako hišni serviser. Pokličite nekoga s telefona na številčnico! Znamo? Aktivnost poteka pod geslom Še sem uporaben.
◊ ZEOS, d.o.o. (projekt Life Spodbujamo e-krožno)

Razmigaj možgane in postani Spletna brihta

25., 26. 6., 1., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
A1 Slovenija in zavod Varni internet pripravljata izobraževalne delavnice, ki poskrbijo za vihranje možganov ter zabavno spoznavanje sveta digitalnih tehnologij in spleta. Na delavnici Binarna zapestnica skozi igro spoznavamo, kako se računalniki pogovarjajo med sabo ter kako zapisujejo črke in slike. V binarnem sistemu sestavimo svoje ime in ga v svojih najljubših barvah zapišemo na zapestnico. V delavnici Javno geslo?! – Cezarjeva metoda šifriranja in gesla najmlajši spoznavamo osnove enostavnega šifriranja, ki nam bo v pomoč pri sestavljanju ustreznega gesla za dostop do spletnih orodij, ki so pogosto tarča napadov nepridipravov.
Fantje in dekleta lahko svoje znanje o varni rabi interneta preizkusimo v kratkem kvizu in dokažemo, da smo prave Spletne brihte.
◊ A1 Slovenija in zavod Varni internet

Brezžični VR inProgramiranje robota Photona

26. 6., 10.00–13.00
Photon je interaktivni izobraževalni robot, ki si prizadeva združiti fizični in virtualni svet. Izpostavlja svet novih tehnologij, tako da nam omogoča nadzor nad Photoni z uporabo blokovnega kodiranja. Pomaga nam razvijati ustvarjalnost, izboljšati sposobnosti logičnega razmišljanja in izzivati veščine reševanja problemov, saj se naučimo osnov programskega dela.
Virtualna resničnost ima en cilj. Prepričati, da smo nekje drugje. Gre za računalniško ustvarjeno simulacijo tridimenzionalne slike, ki ga lahko oseba raziskuje. V delavnici postanemo del virtualnega sveta, kjer nam okolje ponuja številne možnosti spreminjanja dogajanja, da dobimo občutek, kot da je krmilo v naših rokah.
Primerno za otroke, starejše od 6 let.
◊ Tehnopark Celje

Einsteinove uganke

27.–29. 6., 10.00–13.00
Einsteinova uganka je logična uganka sestavljena iz minimalnega nabora izjav, ki so lahko pritrdilne ali nikalne in s pomočjo katerih je moč povezati dane osebe z njihovimi lastnostmi. V delavnici rešujemo take in podobne uganke in tako poskušamo odgovoriti na vprašanja, kdo je koga povabil na zmenek, kakšen je najljubši zajtrk določene osebe, katero delo Franceta Prešerna je napisano v nibelunškem verzu, katera slovenska jama je dolga 1159m ... Uganke za odprte glave.
◊ Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru

Predstavitev organizacije Spreten.si

27. 6.–2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Spreten.si je program za igrivo učenje otrok na področju programiranja, robotike in 3D tehnologij. S pomočjo Mestne občine Maribor (Participatorni proračun), Ministrstva RS za kulturo (Center za kreativnost) in Evropske unije (Evropski sklad za regionalni razvoj) v Mariboru postavlja Digitalno ustvarjalnico Spreten.si, s katero želi mariborskim otrokom ponuditi vzpodbudno okolje za razvoj njihovih tehničnih in računalniških spretnosti.
◊ EdUman, Marko Ivanisin s.p., spreten.si

Zabavna učilnica: Astronomija

27.–30. 6., 16.00–20.00
Sonce vzide in sonce zaide, to je dan. Vsak dan ponovno. Če dobro razmisliš, nam sonce kaže tudi čas. Izdelujemo sončne ure in se naučimo še kaj več o znanstvenem vidiku tega najbolj osnovnega življenjskega cikla.
◊ Društvo za razvoj naravoslovja in tehnike, Nataša Petelin

Zabavna učilnica: Vesela fizika in kemija

30. 6., 1. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Vsi mali raziskovalci, radovedni opazovalci in nadobudni izumitelji, tudi na letošnji delavnici Vesele fizike lahko razpnemo krila kreativnosti in si pri tem igraje kravžljamo možgančke. Pričakujejo nas z izborom enostavnih, a slikovitih poskusov, da bi se skozi igro naučili, kako deluje svet, ki nas obkroža.
◊ Društvo Nova akropola 


GIBKI, PROŽNI, VSEGA ZMOŽNI – športna zabava za najmlajše

Organizator in koordinator: Športni Junak

Gibki, prožni, vsega zmožni predstavlja športno zabavo, namenjeno spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti za preživljanje prostega časa. V sklopu športne zabave nam ponudijo izposojo rekvizitov, namenjenih za najrazličnejše igre z žogo, metanje frizbija ali vortexa. Omogočijo nam tudi igranje badmintona, bejzbola ali tenisa na trati. Pripravljen je poligon, prilagojen starosti otrok, na katerem urimo svoje gibalne zmožnosti. Utrjujemo gibalno znanje in pridobivamo zaupanje v svoje telo in njegove sposobnosti. Različne športne organizacije nam predstavijo različne športe in veščine, v katerih se lahko največji športni nadobudneži in nadobudnice tudi preizkusimo. Za popolno doživetje se lahko udeležimo organiziranih enkratnih dogodkov: otroški tek, vodena športna vadba za otroke, športne igre za najmlajše in iskanje skritega zaklada. Gibki, prožni, vsega zmožni? Smo!

Spretnostni poligon

24. 6.–2. 7., 9.00–13.00, 16.00–20.00
Premagovanje ovir, izvajanje naravnih oblik gibanja, urjenje gibalni spretnosti na različnih poligonih, polnih športnih izzivov.
ŠD Športni Junak

Izposoja rekvizitov

24. 6.–2. 7., 9.00–13.00, 16.00–20.00
Loparji za igranje badmintona ali tenisa, kolebnice, hodulje, frizbiji, vortex, žoge za različne športe in še mnogo drugih športnih rekvizitov. Migajmo!
ŠD Športni Junak

Vodena športna vadba za otroke

27. 6.–1. 7., 9.30–10.00
Gibalna minutka za izvajanje gimnastičnih in razteznih vaj.
ŠD Športni Junak

Športne igre za otroke

27. 6., 29. 6., 1. 7., 10.00–11.00, 18.00–19.00
Vodene športne igre za otroke. Z nami se igrajo animatorji Športnega Junaka.
ŠD Športni Junak

Junak ni vsak

28. 6., 30. 6., 10.00–11.00, 18.00–19.00
Vodena športna vadba za otroke, ki poteka v skupini. Otroci se igramo, gibamo in zabavamo ter se zraven kaj novega naučimo.
ŠD Športni Junak

Iskanje skritega zaklada

1. 7., 18.00–19.00
Na poti odkrivanja skritega zaklada se srečamo z miselnimi in športnimi izzivi, ki jih moramo uspešno opraviti, če želimo najti zaklad.
ŠD Športni Junak

Otroški tek

2. 7., 10.00–11.00, 17.00–18.00
Tek je veselje in te zapelje! Tek obogaten z miselnimi in s športnimi ugankami za otroke.
ŠD Športni Junak

PREDSTAVITVE RAZLIČNIH ŠPORTNIH ORGANIZACIJ – predstavitve športnih disciplin, v katerih se lahko preizkusimo

Japonsko mečevanje

25. 6., 9.30–12.30, 16.00–20.00
Delavnica japonskega mečevanja. Preizkusimo se v mečevanju s samuraji.
Športno društvo Mečevanje Slovenje

Aikido kot samoobramba

25. 6., 1. 7., 16.00–18.00
26. 6., 10.30–12.30
Predstavitev aikida, sodobne borilne veščine, ki temelji na starejših tradicionalnih japonskih borilnih veščinah, veliko pa dolguje tudi samurajskemu izročilu.
Aikido Goshinjursu društvo 1994 Maribor

Mini olimpijada

25. 6., 9.00–13.00
Bodoči olimpijci in olimpijke na Mini olimpijadi spoznamo različne športne discipline, velik poudarek pa je tudi na predstavitvi olimpijskega gibanja, fair play-a ter olimpijskega protokola. Pridruži se nam tudi maskota olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) Maribor 2023 – Foksi!
Olimpijski komite Slovenije in OFEM Maribor 2023

»Štrbunk« in druge stare igre

26. 6., 16.00–20.00
Le kaj lahko »štrbunkne« in je povezano s športom? Nekaj novega in zanimivega. Kakor so zanimive tudi dobre stare igre. Vse to in še več!
Center šolskih in obšolskih dejavnosti

Cheerleading

26.–29. 6., 18.00–19.00
Cheerleading je kombinacija akrobatike, dvigovanja in povezovanja oseb v piramide, skokov, navijanja in plesa. Treningi vključujejo vaje za raztezanje in krepitev mišic, osnove gimnastike, vaje za pravilno izvajanje skokov, osnove tehnike dvigovanja, ples in navijanje ter vaje za usklajenost ekipe.
Športno društvo Ares

Igranje odbojke

27. 6., 30. 6., 16.00–17.00
Osnovne tehnike odbojkarske igre – spodnji in zgornji odboj, spodnji servis. Preizkusimo se lahko v igri 1:1, 2:2 ali 3:3. Moja!
OK Merkur Maribor

Ultimate Frisbee

28. in 30. 6., 1.7., 9.00–13.00, 16.00–20.00
Predstavitev športa ultimate frisbee, ki vključuje spoznavanje z osnovnimi meti, pravila igre ter predstavitev spirit of the game.
Športno društvo Ultimate Frisbee Maribor

Obkrožimo Piramido 2022

29. 6., 18.00–20.00
Enourni krožni tek oz. pohod na Piramido, OBKROŽIMO PIRAMIDO 2022. Osnovna ideja je, da z dogodkom izpeljemo najbolj množičen obisk Piramide v eni uri. Bodimo zraven!
ŠD Ultra+Robert

ŠPORTNI PROGRAM  NA IGRIŠČU ŠD CENTER MARIBOR

Otroški nogometni »boom«

24. 6.–2. 7., 9.30–12.30, 16.00–20.00
Nogometna zabava pod strokovnim vodstvom animatorjev na igriščih Partizan Center ob parku. Nogomet na vodi v napihljivem igrišču. Naprava za merjenje moči udarca z nogo. Nogometni poligon za spretnosti z žogo. Izvedba tekmovanj za praktične nagrade. Ni da ni, ko noga žogo dobi!
MOPA d.o.o.

Tečaj nordijske hoje

25. 6., 8.00–11.00
Nordijska hoja spada med najučinkovitejše oblike športne rekreacije in je vse bolj priljubljena športno-rekreativna dejavnost ozaveščenih ljudi po vsem svetu, v vseh življenjskih obdobjih.
Zeleno jabolko sport

Orientacijski medgeneracijski pohod

25. 6., 8.00–11.00
Pohod za mlade družine ter babice in dedke z vnuki po vrisani poti na zemljevidu in z obiskom razglednih točk, kjer pisno odgovarjamo na vprašanja, ki se nanašajo na vsebine, povezane z zgodovino, geografijo in biologijo ali razgledom s posamezne točke. S pravilno odgovorjenimi vprašanji na kartončkih in z žigi zapolnjenimi prostori, se vrnemo na štartno-ciljni prostor, kjer prejmemo praktične nagrade.
ŠD Ultra+Robert

Rekreativni trail tek

25. 6., 8.00–10.00
Vabljeni na zelo zanimiva trail teka 4 KRIŽEV in 7 KRIŽEV in sicer na 10 in 21 kilometrov, ki potekata po okoliških mariborskih gričih. Mariborčani imamo privilegij, da se lahko udeležimo trail teka, ki ima štart in cilj v strogem centru mesta, organizatorji pa srečo, da ob tem ni treba zapirati ene same ceste ali ulice.
ŠD Ultra+Robert

Gimnastika

28. 6., 16.00–20.00
Predstavitev gimnastične dejavnosti v parku in predstavitev gimnastične vadbe v gimnastični dvorani ŠD Center Maribor.
ŠD Center Maribor 


RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha

◊ Zavod MOJA KREACIJA Maribor
◊ Organizatorka:
Mojca Kasjak
◊ Koordinatorka: Katica Zemljak

Razvajalnice so Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja. Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje. Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru. Izvajalci se predstavljajo z zvočnimi kopelmi, nego telesa in družinskimi terapijami. Spoznajmo, kako začutiti svoje telo, na voljo pa tudi različna svetovanja za boljšo kvaliteto življenja. 

LJUBEZEN IN OSEBNA RAST – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja

AVATAR® – tehnike spreminjanja podzavesti

25.–28. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Kako biti bolj zvest_a sami, samemu sebi?  Kako skriti vplivi v našem umu oblikujejo to, kar se nam dogaja? Kaj se skriva za nekaterimi našimi odločitvami ali občutki? Sploh vem, kaj je moj resnični izbor in volja? Spoznavamo pristope do večjega samozavedanja in uporabe lastne volje, ne glede na situacijo in okoliščine. Za uvod drobne vaje za povečanje koncentracije in nadzor nad lastnimi dejanji. Globoka znanja (metodo v svetu poučujejo 30 let) za notranjo moč v časih nestabilnosti. Znanje je na voljo velikim in malim. Srečanja so namenjena tudi pogovorom o tem, kako spremeniti nekoristne zapise v sami podzavesti. Vabljeni na individualno raziskovanje lastnih prepričanj in vzorcev z mag. Mio Miše, Avatar Mojstrico in trenerko, ki v Slovenijo prinaša novosti učenja metode Avatar©.
◊ Mia Miše, metoda Avatar, Polutke d. o. o.

Ženski krog & Prostor z zvokom himalajskih posod

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Ženske se povežemo v krogu in podelimo iz srčnega prostora. Sestrstvo je nekaj najbolj čudovitega, kar si ženske lahko delimo in ko začutimo, kakšno darilo smo ena drugi, smo očarane, obogatene in olajšane. Z nežnimi vajami zbudimo telo, čutenje in se povežemo med sabo in z lastnimi telesi. Dobrodošla sestra. Intenzivna delavnica Ženski krog med 17. in 18.30 uro.
◊ Andreja Kranjc, društvo Divja, https://divja.net/zenski-krogi/ FB skupina Srčne, sočne ženske

Ženski magični krog – meditativno sprostitveno druženje za žensko dušo

1.7., 17.00–18.30
Srečanje žensk je tisočletja veljalo za sveto. Sedaj stopamo v čas, ko je potrebno ponovno prebuditi žensko energijo v nas. Na ženskem magičnem krogu se posvetimo svoji ženski energiji, energijskim vajam, meditaciji za prebujanje ženske esence. Poglejmo, kaj nam govorijo orakeljske karte za naše najvišje dobro.
Mateja Eržen s. p., Zdravje365, www.zdravje365.si

ZDRAVJE ZA TELO – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje

ACCES BARS® - Access Consciousness® - Dostop do zavedanja

24.–28. 6. in 30.6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
29. 6. in 1.7., 10.00–13.00
2. 7., 16.00–20.00

Access Consciousness® ali po slovensko ‘dostop do zavedanja’ je energijska transformativna tehnika, ki v sebi združuje starodavno modrost, skanalizirane energije in izredno sodobna motivacijska orodja.
Praktiki izvajajo 15 minutni predstavitveni tretma, na našo željo pa lahko opravijo cel proces. V letošnjem letu se predstavljajo tri ponudnice. Poleg sprostilnih tehnik Access Consciousnessa  nam ponujajo Access Bars, Facelift in ostale telesne procese. Predstavljajo tudi 100% naravne pripravke podjetja Nandika, ki so številka 1 na področju zelene farmacije.
◊ Barbara Klaus,www.mojaizbirakreira.si, Goga Pečnik s.p., Iris Samastur in Nina Mom, Zasebni wellness Raj sprostitve

Chi Nei Tsang – terapija notranjih organov & Tok Sen

24., 27. in 29. 6., 1. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
25. 6., 16.00–20.00
26., 28. in 30. 6.,  10.00–13.00
CHI NEI TSANG – terapija notranjih organov je stoletja stara zdravilna terapija z dotikom, ki  prihaja iz Kitajske. Osredotoča se na globoko, a nežno masažo trebuha, s katero na nek način 'treniramo' notranje trebušne organe za bolj učinkovito delovanje, kar pa posledično izboljša fizično in čustveno zdravje. CNT temelji na prepričanju, da so nerešene čustvene dileme shranjene v prebavnem sistemu ter ostalih organih in da je slaba 'čustvena prebava' eden glavnih razlogov za poslabšanje zdravja.
TOK SEN – je starodavna terapija, ki se uporablja predvsem za čiščenje in pretok zastale energije z mehansko in zvočno vibracijo, ki omogoča globinsko delovanje na fascijo in mišice. S tapkanjem po telesu (z lesenim 'kladivom' in 'dletom') se vibracije pošiljajo skozi živce, mišice in fascije za zdravljenje bolečin v mišicah in tetivah. Prednosti tega starodavnega tajskega/kitajskega zdravljenja so povečana cirkulacija, razbremenitev togih in napetih mišic, izboljšanje živčnih funkcij in še marsikaj.
Jasmina Križaj

JOGA Z NEŽO – Tempelj življenja-društvo za jogo in dobro počutje

Iyengar joga

24., 26., 27. in 30. 6., 2. 7., 16.00–20.00
1. 7., 10.00–13.00
Pri Iyengar jogi asane oz. jogijske pozicije izvajamo tako, da so čim bolj pravilno izvedene, glede na sposobnosti posameznika ali posameznice in naših trenutnih zmogljivosti. S poravnavo telesa si zagotovimo več zdravja in boljše počutje.

Otroška joga

25. in 26. 6., 2. 7.,  10.00–13.00
Pri otroški jogi se otroci zabavamo v pozicijah živali in narave, kar nam omogoča boljši stik s samim seboj, radost in sproščenost.

Obrazna vadba

25. in 28. 6., 1. 7., 16.00–20.00
29. 6., 10.00–13.00
Pri obrazni vadbi spoznamo kar nekaj mišic od skupno 57-ih, ki skrbijo za boljše hormonsko ravnovesje, lepoto in smehljaj. Vabljeni, da zasijemo in preverimo, kaj nam omogoča že sam nasmeh.
Neža Polh,Tempelj življenja-društvo za jogo in dobro počutje, www.jogaznezo.si

Delavnica dihanja in jutranja joga za odrasle

24. 6.–2. 7., 9.00–10.30 
Naše življenje se prične s prvim vdihom in konča z zadnjim izdihom. Vmes je mnogo, mnogo vsega. 
Ali dihamo in živimo POLNO, smo zdravi, zadovoljni, vitalni, prežeti z elanom in pozitivno naravnanostjo? Škarje in platno za dobro počutje je v naših rokah, zato smo vljudno vabljeni, vabljene, da se pridružimo jutranjim vadbam dihanja, joge in čuječnosti.
◊ Živeti polno by Marija, www.zivetipolnobymarija.com

Prenos reiki

25. in 26. 6., 10.00–13.00
28. 6., 1. 7., 16.00–20.00
Reiki je tehnika polaganja rok, ki prihaja iz Japonske. Reiki (rei pomeni univerzalen, ki pomeni energija) je prenos univerzalne življenjske energije. V organizmu na vseh nivojih teži in išče ravnovesje. Z uravnovešanjem lahko dvignemo imunski sistem, blažimo bolečine, zmanjšamo stres, podpremo želje in čistimo čakre. Možen je tudi prenos na daljavo, npr. čiščenje prostorov.
Mojca Hadela

Japonska stol masaža

25. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
26. 6., 16.00–20.00
2. 7., 10.00–13.00
Učinkovitost japonske stol masaže temelji na preventivi, kot izjemno pomembnemu dejavniku pri vzdrževanju ravnovesja, zdravja in preprečevanju bolezni. Pomemben je nemoten pretok življenjske energije skozi meridiane. V zdravem telesu življenjska energija poteka nemoteno, kar je pogoj za dobro zdravje. Meridiani (energetski kanali) prenašajo vitalno energijo po vsem telesu. Vzdolž teh kanalov so akupresurne točke, s pritiski na njih vplivamo na vitalno energijo. Vsaka akupresurna točka ima določeno funkcijo v povezavi z meridianom na katerem leži ali z organom, ki je v povezavi z njim (vpliv tudi širše, na tkiva, telesne tekočine, čustva in duha). Stimulacija akupresurnih točk ima poživljajoči učinek na telo. Prednosti japonske stol masaže so, da masiranec sedi oblečen na stolu, ne uporabljamo masažnih olj.
AMORA, osebne storitve in svetovanje, Zdenka Butolen s.p.

Reiki terapije za ravnovesje energijskega telesa

28. in 30. 6., 12.00–13.00
Reiki zdravilna tehnika nas poveže z univerzalno energijo in nam pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja na energijskem nivoju. Zdravljenje z Reiki-jem lahko poteka tako s polaganjem rok, kakor tudi na daljavo. Pri tem je oseba, ki izvaja Reiki, zgolj medij za pretok univerzalne energije. Reiki nam pomaga najti pravo pot, ne glede na področje.
Mateja Eržen s. p., Zdravje365, www.zdravje365.si

Zavedanje svojega telesa s pilatesom in jogo – praktična delavnica

28. 6., 18.00 –19.00 
Na delavnici se učimo, kako naše telo skozi gibanje komunicira z nami. S pomočjo različnih zaznavnih tehnik se poglobimo v naše telo. Gibanje je ključ do večjega zavedanje za telo. Pilates in joga sta odlični in zelo učinkoviti metodi, kako poglobimo zavedanje za gibanje in se tako povežemo s svojim telesom.
Mateja Eržen s. p., Zdravje365, www.zdravje365.si

OBILJE DUHA ZA LEPŠE ŽIVLJENJE – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

Djotiš – vedska astrologija

25. 6., 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
28. in 29. 6., 16.00–20.00
MojObjeM je tu za nas, da nam skozi djotiš, vedsko astrologijo, osvetli življenje. Djotiš ponuja številne odgovore, skozi mini svetovanje pa izvemo, katero astrološko znamenje smo, kakšna je narava obdobja, ki ga trenutno preživljamo, na kaj bodimo še posebej pozorni in kdaj pri nas nastopi sade sati – posebno obdobje, ki zahteva določene prilagoditve v načinu življenja. A MojObjeM ponuja še mnogo več, zato nas vabijo, da se za začetek spoznamo v živo in pokukajo v našo djotiš astrološko karto. Za vpogled vanjo je potreben naš rojstni datum, ura in kraj rojstva. Naj nam pogled skozi djotiš pomaga zaživeli še bolj polno in predvsem bolj svoje življenje. Mini svetovanje traja od 15 do 30 minut.ž
◊ Barbara Dukarić, MojObjeM, www.mojobjem.com, FB:@mojobjem

Tarot za vsak dan

29. 6.–2. 7., 16.00–20.00
Lepota branja iz Tarot kart je v tem, da prinesejo drugačen pogled na to, kaj je pomembno za posameznika, posameznic Osvetlijo trenutno situacijo ali pa pokažejo čisto novo idejo, pot. Čeprav imajo karte določen pomen, vsakič povejo kaj novega. Tarot ne pove številk, ki prinašajo loto dobitek in tudi ne prve črke imena bodočega partnerja. Lepota vseh podrobnosti, ki jih skrivajo karte, vsa energija, ki jo oddajajo, je preprosto čarobna. Vabljeni na iskanje svoje Tarot zgodbe.
◊ Petra Božič Blagajac, www.facebook.com/tarotzavsakdan

Mavrični svet energij

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
V dopoldanskem času se povezujemo z dušo in opravimo zdravljenje z vilami, s samorogi in z delfini. Povezovanje poteka tako, da jih v procesu pokličemo, se povežemo in v parih zdravimo z njimi in preko njih. S tehniko poglobitve in notranjega miru lahko slišimo našo dušo. Komunikacija se izvaja v parih z gledanjem v globino druge duše in preko stika dobimo možnost postavljati vprašanja, na katera dobimo tudi odgovore. Po seansi smo polni energije in ta veličastna bitja so z nami še kar nekaj dni.
V popoldanskem času sledi meditacija v pretekla življenja. Pred meditacijo damo namero, kaj želimo razrešiti, v kaj želimo dobiti uvid in popotovanje se začne. V kaj ali kam nas popelje, je odvisno od namere. Če želimo pokukati v lepe trenutke, se nam pokažejo, če želimo, da nas popelje v težke, da vidimo, zakaj nekaj predelujemo, nam bo razkrilo to. Vsak pri sebi ve, v kaj želi uvid.
◊ Indira Lunalori

Himalaya Rebirthing  in Notranji otrok

30. 6., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Rebirthing je dihalna tehnika, ki izhaja iz starodavne kriya joge. Dihanje našemu telesu doda svežo energijo in je tako ta energijsko dovolj močan, da se osvobodi podzavestnih in tudi zavestnih blokad, travm, neprijetnih spominov in stresa. Dotični dogodki, misli, spomini občutki, so v nas pustili odtis na vseh nivojih našega bivanja. Tako na mentalni, energetski in čustveni ravni. Z Rebirthingom telesu tako dodamo dovolj nove energije, da je telo sposobno samozdravljenja, regeneracije in osvobajanja teh zapisov. Zaradi dviganja ravni energije v našem telesu, nam Rebirthing omogoča tudi višja stanja zavesti in prisotnosti. Globoko sproščanje.
Izvedemo tudi delavnico Notranji otrok, ki je simbol za čustveni del naše zavesti. Tako kot se pogovarjamo, povezujemo in sodelujemo s svojim notranjim otrokom, dajemo v resnici našim čustvom zeleno luč, da spregovorijo preko simbola, ki ga predstavlja naš notranji otrok. Če s težavo izražamo čustva, je tehnika notranji otrok kot most, ki čustva izrazi namesto nas. Na delavnici se povežemo in spoznamo z našim notranjim otrokom, mu ali ji omogočimo, da izrazi, kako se počuti in kaj od nas potrebuje.
◊ Žiga Birsa, Annamaria Prezelj, društvo MUC, http://www.himalaya-rebirth.com/ 


PSI, PRIJATELJI LJUDI – predstavitve društev in organizacij, ki se ukvarjajo z nego in vzgojo psov

◊ Organizatorka: Teja Musič

Pes je človekov najboljši prijatelj. Zakaj? Pridi in spoznaj. Katere lastnosti odlikujejo različne pasme in katere poklice lahko opravljajo psi? Za vse pasjeljube in radovedne! Pasja vzgoja, rehabilitacija in izboljšanje počutja otrok, mladostnikov, starostnikov in oseb s posebnimi potrebami in ne nazadnje zdrav slog s psi. Pasji nasveti in ostale pasje reči. Hov!

Spoznajmo hrte

25., 26. 6. in 2. 7., 10.00–13.00, 16.00–20.00
Po mestu se sprehajajo psi z značilno suhljato obliko telesa. To so hrti. Angleški hrt, španski hrt, mali angleški hrt, italijanski hrt … in tudi največji pes na svetu, irski hrt. Gre za najhitrejše izmed psov, ki v teku dosežejo tudi 70 km/h. So pa tudi hišni ali lahko bi rekli kar »kavčni psi«. Ker v svetu obstajajo ljudje, ki hrte izkoriščajo v namene tekaške industrije, lova ali cursinga, se Društvo Hrtji svet  ukvarja z iskanjem novih, prijaznih domov hrtom, ki so bili v svojih domovinah zlorabljeni.
◊ Društvo Hrtji svet Slovenije

Predstavitev  zavoda Muri ter delavnica izdelave igrač za muce in pse

25. 6.,10.00–13.00, 16.00–20.00
Zavod za zaščito in dobrobit živali Muri je neprofitni zasebni zavod, katerega glavni namen je spodbujanje odgovornega skrbništvaozaveščanje na področju dobrobiti živali in pomoč brezdomnim živalim. Spoznajmo jih in poklepetajmo.
◊ Zavod Muri


ARTINFO – informacijska točka

Organizatorka: Teja Musič

Poleg prijaznega svetovanja in obveščanja je na voljo prva pomoč za manjše in večje peripetije. Tu morda ponovno najdemo izgubljene predmete, starše, prijatelje, otroke. Lahko pa le pokramljamo. Artinfo je začetek svobode in smeha!

ARTINFO

24. 6.–2. 7., 9.00–20.00
Informiramo in zabavamo. Ves čas, za vas!
◊ Teja Musič

ČAJNICA PRI PARKU – spremljevalni program

Organizatorka: Julija Šram Arsovski

Tik ob parku nas pričakuje glasbena spremljava ob čaju. Ulica heroja Tomšiča 4, 2000 Maribor

Andrej Tomšič – koncert

27. 6., 19.30
Član legendarnega Mariborskega okteta in kultne skupine Slovenska gruda poje svoje avtorske šansone.
◊ Andrej Tomšič

Anja Zimet in Neža Ožinger – koncert

28. 6., 19.00
Lirična glasba ob spremljavi kitare s poudarkom na besedilih in melodijah, ki jih navdihuje stara jazz glasba.
◊ Anja Zimet in Neža Ožinger

Sthenge – koncert
29. 6., 19.00
Nastop mladega, energičnega benda, ki izvaja avtorske pesmi in priredbe s pridihom rocka.
◊ Sthenge


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.
Udeležba v vseh programih Art kampa poteka na lastno odgovornost.
Vsi programi so brezplačni in nadvse privlačni.
V primeru dežja program odpade.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava