glasba | Koncert
 Kupi vstopnico

Imer Brizani je eden najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji. Na slovenskem glasbenem prizorišču je dejaven že več kot štiri desetletja. Leta 1996 je ustanovil skupino Amala, s katero ohranja bogato romsko dediščino, hkrati pa elemente tradicionalne romske glasbe mojstrsko poveže s primesmi jazza, klasične in zabavne glasbe. Z zasedbo Amala so v preteklosti že igrali na številnih festivalih jazzovske in etno glasbe tako pri nas kot v tujini. V zasedbi bodo poleg Imerja Brizanija nastopili kitarist Uroš Rakovec, vokalista Edita Garčevič Koželj in Miha Vanič, flavtistka Anja Burnik, bobnar Vid Ušeničnik, violinist Domen Lorenz, klaviaturist Dejan Berden in saksofonist Aleš Suša.

V Prištini rojeni Imer Traja Brizani je univerzitetni diplomirani muzikolog in doktorant univerze ECPD International doctoral studies. V Sloveniji živi od leta 1980. Deluje kot multiinstrumentalist, vokalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog. Njegov avtorski opus je izjemno obsežen, saj je izdal že več kot petnajst albumov z avtorsko glasbo.

Imer Brizani se ukvarja tudi z glasbeno pedagogiko, saj na glasbenih delavnicah izobražuje mlade romske glasbenike. Zbral in uredil je številne pesmi iz romske in svetovne glasbene zakladnice in jih nekaj ustvaril tudi sam. V knjigi Le ostanite, Romi gredo! je opisal zgodovino Romov, njihove običaje, veščine, verovanja, pripovedke in poetiko, jezik ter zbral notne zapise najbolj znanih romskih pesmi.

Leta 2016 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor Imerju Brizaniju podelil medaljo za zasluge za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji. »Brez tradicije je vsaka kultura prazna, brez inovativnosti in sodobnosti pa revna. Romski narod, kateremu pripadam, je povsod odrinjen na rob družbe. Sam se trudim postaviti zgled, da temu ne bi bilo tako, moje osnovno vodilo pa je medkulturni dialog«, je v zahvali povedal Imer Brizani, ki si že vse življenje prizadeva bogatiti romsko kulturo in vzpostavljati most med tradicijo in sodobnostjo.


Imer Traja Brizani, bas kitara, vokal
Vid Ušeničnik, bobni
Lazaro Ahmed Hierrezuelo, tolkala
Igor Bezget, el. kitara
Anja Burnik, flavta
Miha Vanič, vokal
Aleš Suša, sopran in tenor saksofon
Jan Pirc, alt saksofon
Dejan Berden, klaviature

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava