Open ● Društvo mrtvih pesnikov

Open: Future (pričetek koncerta ob 20.00)

Open Mark, vokal (Marko Vezovišek)
Urška Gajšt, vokal
Igor Bezget, solo kitara
Boris Bobek, solo kitara
Tadej Kampl, bas
Živa Horvat, klaviature, vokal
Matjaž Drevenšek, saksofon
Bruno Domiter, bobni

We built a church on rock and let it roll!

Bend Open se vrača tja, kjer se je pred sedmimi leti vse skupaj začelo. Na Festival Lent. In na začetku je bil … Kabaret Odprto in premierna izvedba komada Open your mind, ki izraža nelagodje ob ugotovitvi, da »Gestapo bleibt Gestapo«. Vse skupaj dobro premišljeno ob šanku KGB-ja. Takrat je državni umetnik Pen Mark, nekoč znan pod imenom Marko Vezovišek (Skakafci) ugotovil, da svet potrebuje razsvetljenega voditelja in v ta namen ustanovil PR agencijo AmuseD. Svoji razcepljeni osebnosti je razdelil naloge in jo (jih) poslal na Pot razsvetljenja. Mojstru instinkta Padreju (ID) je potisnil v roke knjigo razsvetljenca Kanta in ga poslal na podstrešje (možgane) sveta na šolanje. Open Mark (eGO), nekoč rocker, revolucionar, je leta 1977 zaspal in v sanjah z vesoljsko ladjo Voyager na štop odšel v vesolje. Pen Mark (Super eGO) ga je pred sedmimi leti končno zbudil pred TV-jem. Kakšna blamaža! Kakšna sramota za eGO! Nekdanji punker gleda Bergdoktorja. V rokah je imel še vedno zlato LP ploščo s podatki o materi zemlji in o naši civilizaciji. Na njej je pisalo: No future! Takrat, ko ni bilo prihodnosti, je bilo punka kolikor hočeš, zdaj ko imamo FUTURE, ki je še hujša kot No future iz 80., pa ga ni nikjer. Do zdaj! Rekel mu je, naj dvigne svojo egoistično rit in začne ustvarjati Punk 2.0. 

Sam je zajahal kolo zgodovine in se podal iskat odgovor na vprašanje »How did we get here«? Kako smo lahko prišli sem? V to norišnico? In je šel v norišnico. Nastal je celovečerec Futura: Na Odprtem (režija Rudi Uran). To, da smo to norišnico v filmu zapustili, je bilo bolj pismo o nameri kot odrešitev. Ko norci dobijo večino na volitvah, smo v norišnici tisti, ki smo zunaj. In na koncu smo vsi not! Na tej poti je v sedmih letih nastal nov svet, Web Wide World. Združene države prihodnosti. United States of Future. Glavno mesto: Global Village. In na Trgu Sv. Padreja stoji Bazilika Sv. Padreja. Ja, projekt razsvetljenega voditelja se je sfižil. Namesto tega smo dobili diktatorja v soju žarometov. Padre je namreč ugotovil, da je Kant pretežek, da bo raje napisal svojo knjigo. In jo je! Face My Book. Postal je najprej predsednik, potem diktator in na koncu še papež in svetnik obenem. PR agencijo AmuseD je preimenoval v AbuseD. Ja, psihopati imajo karizmo! Razcepljeno osebnost je ponovno združil. Pen Mark in Open Mark zdaj visita iz Padrejeve riti! Tako kot ves svet.

Sveta torej nismo rešili, ja pa na tej poti nastalo nekaj albumov, ki so v teh letih izhajali na skrivaj: 3. 11. 2020 trilogija CD-jev z naslovom FUTURE (Aside, Beside, Offside), 20. 1. 2021 EP z naslovom Oval Office One, skupaj z videom How Did We Get Here ter 25. 6. 2022 CD FUTURE History. S tem je kompletirana rock opera FUTURE, katere koncertno izvedbo bomo tokrat slišali na Lentu.


Društvo mrtvih pesnikov (pričetek koncerta ob 21.30)

Alan Vitezič, vokal, kitara
Peter Dekleva, kitara, spremljevalni vokal
Tomaž Koncilija, bas, spremljevalni vokal
Marko Zajc, bobni, spremljevalni vokal
Boštjan Artiček, klaviature, spremljevalni vokal

Društvo mrtvih pesnikov (DMP), skupina poimenovana po filmu Petra Weira, je pred kratkim z akustično-godalnim koncertom obeležila 30-letnico delovanja in ustvarjanja. Bend pod tem imenom nastopa od septembra 1990 in je do danes izdal osem studijskih albumov: Iskanje (1993), Opus II (1996), Neki rabm, da te ne pozabm (1998), 20:00 (2000), Vojna in mir (2008), Krog (2010), 25 – dvojni album uspešnic (2015) ter Astronavt (2018). 

V prvi polovici leta 2022 bodo DMP izdali koncertni album Društvo mrtvih pesni30v »Izštekani« z godalnim kvartetom Corcoras in nov singel. Vzporedno so posneli že več kot pol materiala za nov album, do poletja pa 

bodo objavili še digitalno izdajo njihovega prvega albuma Iskanje, ki doslej še ni bil v celoti digitaliziran. 

Na slovensko glasbeno sceno so opazneje stopili s skladbo Ko te ni leta 1992. V naslednjih letih je sledil dokončen preboj na slovensko glasbeno sceno z uspešnicami, kot so Ti in jaz, Čutm te, Rabm, Me že ma, da bi te, 25 ter Ti si vse, ki je postala zaščitni znak skupine z 1,8 milijonov ogledov na YouTubu.

Po maratonskem ustvarjalnem obdobju s producentom Žaretom Pakom so DMP ponovno zatresli slovensko sceno z albumom Vojna in mir

Ob 20-letnici delovanja so predstavili Krog, album, na katerem so pesniki preoblekli nekatere legendarne skladbe za novejši čas (Pod oblakom 2010, V tvojih rokah 2010, Rabm 2) ter z nekaj novimi skladbami (Kaviar, Pingvin in Nebo nad Berlinom) pokazali, kam jih pelje glasbena pot. 

Ob 25-letnici delovanja skupine so z godalnim orkestrom na dveh razprodanih koncertih predstavili dvojni album 25, svoj glasbeni polet skozi zakladnico avtorskih skladb, ki so jih ustvarili skozi leta. Predstavlja dve ustvarjalni obdobji (1990–2000 in 2000–2015) ter dve novi skladbi, Pleši z mano in Na polju zlomljenih besed. Pesniki so stopili še nekaj stopnic višje in konec leta 2018 predstavili konceptualni album Astronavt, ki raziskuje minljivost življenja ter izgubljenost človeka v vesolju. »Smo res sami v vesolju ali še kdo stanuje tu?«, se sprašujejo DMP in napovedujejo pohod človeka v neskončnost medzvezdja. Album odlikuje deset močnih skladb, ki v sodobni postrockovski maniri pripovedujejo zgodbo o neskončnosti. Po prvih dveh singlih, Čipu ter Tinti in peresu, so ob izidu albuma Pesniki v medzvezdje izstrelili še Astronavta, Padalo za strah, Formulo časa, Hello in napitnico Od zibelke do groba. Pred kratkim so postregli še s Filozofom, osmim singlom, ki je napovedal veliki koncert ob 30-letnici skupine.

DMP svoje skladbe izvajajo le v živo, saj so, kot pravijo, napisane, da živijo med ljudmi. Vsakdanje dogodke hitro pozabimo, dobre koncertne izkušnje pa nikoli.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava