glasba | Koncert

Slovenski otroški zbor

Slovenski otroški zbor (SOZ) je projektni zbor, ki se vsako leto konec junija zbere v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. SOZ na podlagi avdicije sestavljajo najboljši mladi pevci v starosti od 10 do 15 let. Pevci se s priporočilom svojega zborovodje prijavijo na razpis. Povabljeni so na avdicijo, kjer se preverja glasbena nadarjenost in kvaliteta glasu. Po uspešno izvedeni avdiciji, ki se je običajno udeleži preko dvesto pevcev, oblikujemo zasedbo največ sto pevcev, ki prihajajo iz cele Slovenije in zamejstva. Tako SOZ na svojevrsten način vzpostavlja in afirmira skupen slovenski kulturni prostor. Pevci teden dni prepevajo in se ob najrazličnejših družabnih, športnih, jezikovnih in umetniških aktivnosti družijo z izbranimi mladimi pevci in vrstniki iz vse Slovenije. Teden zaključijo z dvema koncertoma.

Nadarjeni pevci imajo priložnost, da nadgradijo svoje zborovske izkušnje, pevsko znanje in glasbeno razgledanost v izvajanju različne in zanimive zborovske glasbe.

Umetniški vodja SOZ-a je dirigent in skladatelj Damijan Močnik, do sedaj pa so ga vodile tudi dirigentke, ki so se izkazale na slovenski in mednarodni zborovski sceni: Martina Batič, Helena Fojkar Zupančič, Nadja Janežič, Bernarda Preložnik Kink, Jerica Gregorc Bukovec in Rahela Durič. Med drugim so leta 2008 pripravili koncerte skupaj z deškim zborom Adolf Friderik iz Stockholma.

Leta 2011 je zbor praznoval 10. obletnico. Uspešno so sodelovali pri izvedbi svetovno odmevnega projekta, izvedbi Mahlerjeve 8. simfonije v Es-duru (Simfonije tisočev) pod vodstvom maestra Valerija Gergijeva in v organizaciji Narodnega doma Maribor. Pri tem smo sodelovali z otroškim zborom I piccoli musici iz Italije. Leta 2016 so imeli ob 15. obletnici koncert v okviru vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, na katerem smo med drugim izvedli Misso Brevis v D-duru Benjamina Brittna in Mašo sv. Frančiška Asiškega Damijana Močnika).

Leta 2017 so kar pet skladb izvedli kot prvi v Sloveniji. Lansko leto je v pestrem programu poseben izziv predstavljala šestglasna skladba Zarja Damijana Močnika. V zadnjih letih so nastopili v več krajih po Sloveniji, med drugim na Mirenskem Gradu, v Šentjerneju, Mariboru, Kopru, na Bledu in vsako leto tudi v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Tudi v obeh koronskih letih souspešno izvedli projekt SOZ, ki ga je za svoj program posnel Radio Slovenija – program ARS in ga predvajal v svojih programih.

Slovenski otroški zbor se je uveljavil kot vrhunski ansambel v slovenskem prostoru.

Damijan Močnik (1967) je mednarodno uveljavljen skladatelj, pedagog in dirigent. Je ustanovitelj in umetniški vodja Zborovske piramide v Zavodu sv. Stanislava, ki je unikum v evropskem izobraževalnem in zborovskem prostoru. Na Akademiji za Glasbo v Ljubljani predava na oddelku za sakralno glasbo in redno vodi seminarje. Njegove skladbe so stalnica na programih odličnih zasedb v Evropi, ZDA in na Japonskem. Vodi več zborov, s katerimi je zmagal na številnih pomembnih zborovskih tekmovanjih. Je letošnji prejemnik Nagrade Prešernovega sklada in Kozinove nagrade.

Tony Margeta (1972) se je rodil slovenskim staršem v Gothenburgu na Švedskem, kjer je končal študij glasbene pedagogike na Gothenburg Academy of Music, ob tem pa se izpopolnjeval v dirigiranju pri znanih dirigentih, med drugim pri Ericu Ericsonu. Vodil je številne švedske zbore, med uspešnejšimi Falu Chamber Choir in La Cappella, s katerima je zmagal na številnih pomembnih zborovskih tekmovanjih. Od leta 2015 deluje kot glasbeni pedagog in zborovodja fantovskega zbora Zborovske šole Adolfa Frederika v Stockholmu. V Stockholmski katedrali od leta 2018 vodi mladinski zbor.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava