ŠLAGWERK

Šlagwerk je glasbena in vizualna kreativna skupina, ki deluje in ustvarja v Ljubljani. Za njenim imenom z besedo, zvokom in sliko stojijo Tadej Markelj, Kaja Janjić, Miha Žehelj in Žiga Čibej.

Osnovna forma so beati, ki jih sproducira Tadej Markelj, publiki bolj znan kot DJ Dado, ki pa se na odru angažira kot MC. Prav njegova 20-letna pot vrtenja glasbe, predvsem klubske elektronske scene, daje barvo zelo različnih žanrov zvoka Šlagwerk. Rdeča nit njihovega repertoarja sta dub in hip hop. Vokalno je rap kot forma s ciničnimi refreni, pevskimi vložki in recitiranimi »modrimi mislimi«. To počneta Dado in Kaja pod psevdonimom Fraw Blanka. Kaja je že zadnjih 20 let aktivna kot plesalka in koreografinja sodobnega plesa, tako ji odrski nastopi niso tuji, tudi ko podaja besede skozi mikrofon. Nastop, ki se odvije v slabi uri, se izvaja kot DJ set in se po tempu na odru razlikuje od klasičnih bendovskih praks.

Tempo komandira Miha Žehelj aka Dj Zhe z dolgoletno prakso vrtenja na vinilu. Njegova prezenca da energijo, ki pride do izraza na še večjih zvočnih sistemih. Zvok postane še glasnejši, senca nad njim pa preko besed oriše nekakšen krik sedanjosti, ki nas kot družbo zanaša čez meje sprejemljivega, kar pa filozofsko deluje groteskno ironično.

Med vrsticami s sporočili se Šlagwerk dopolnjuje s sliko na youtube kanalu Toni Žaba. Videe snemajo in montirajo v lastni režiji, pri slednjih dveh videih za komade Evotibet in Kult Črne Žabe se ekipi pridruži snemalec, montažer in video producent Žiga Čibej.

Nastopali so že na eventih kot so Pod Pritiskom v Gali Hali (Metelkova), Drum and Bass Konferenci 2017, Festivalu Spider in Dub Labu ter drugih manjših eventih v Ljubljani in okolici. Povabljeni so bili tudi na Radio Študent v njihovo oddajo After party


Šlagwerk

  • Dado Sheik, MC, producent
  • Fraw Blanka, MC
  • DJ Zhe

 

TRILLITY

V zadnjih letih smo priča izbruhu popularnosti (t)rap glasbe ameriškega juga, ki je s svojimi značilnimi ritmičnimi vzorci, 808 sampli in nezgrešljivo ikonografijo močno vplivala tako na hip hop daleč izven meja južnega dela ZDA kot na sodobno klubsko elektroniko in celo mainstream pop glasbo.

Kljub vsesplošni prisotnosti zvočnih in vizualnih trap elementov se pogosto pozablja, od kod ta kultura pravzaprav izvira, zato sta se dva ljubitelja preprodajalskega slenga, nakita, razkošnih avtomobilov in prestižnih blagovnih znamk odločila priklicati duh "dirty southa", in vas na ekskurzijo od zaprašenih zvokov 90s Memphis kaset, bučnih ritmov strip klubov Atlante do sodobnejših poklonov tovrstni glasbi in estetiki zapeljati po trikotniku Houston - Atlanta - Memphis z občasnimi izleti v Chicago, New Orleans, na Florido in celo v prihodnost.

Bor$aleano in Cookie sta stara znanca ljubljanskega glasbenega podzemlja, ki dotične zvoke širita že skoraj celo desetletje. Glasbene dogodke pod krovno znamko Trillity zastopata že dobra 4 leta, čeprav se glasbeno udejstvujeta že skoraj desetletje. Delujeta predvsem v Ljubljani v klubih K4, Gala Hala, Channel 0, v gosteh pa tudi drugod po Sloveniji, v okoliških državah in celo v Severni Ameriki.


Trillity

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava